Užijte si lehký a zdravý oběd. Salát z kuřecího masa a zeleniny je zdravý i sytý

Saláty jsou vcelku populární variantou lehčích obědů či brzkých večeří. Pokud se řadíte mezi ty, kdo na ně nedají dopustit, jistě oceníte následující recept na zdravý a sytý salát z kuřecích prsních řízků.  

Jako hlavní jídlo se již dávno nemusí podávat pouze omáčky s knedlíky, nebo maso s bramborem. Skvělou alternativou jsou saláty, které se (zejména v letních měsících) stávají čím dál populárnějšími. Jejich hlavní výhodou je fakt, že jsou nabité vitamíny, jsou lehké a zároveň syté. Oblíbili si je rovněž ti z vás, kteří z rozličných důvodů drží redukční diety. Ať si již chcete připravit salát z jakéhokoliv důvodu, jistě oceníte tento recept na zdravý a sytý kuřecí salát se zeleninou.

Ingredience potřebné pro přípravu salátu:

  • 100 gramů tvrdého sýra
  • 2 kuřecí prsní řízky
  • 4 kusy vajec velikosti M
  • 1 větší salátová okurka
  • 1 středně velká kuchyňská cibule
  • 3-4 kusy jarní cibulky
  • 3 ½ polévkových lžic majonézy (nebo zakysané smetany)
  • sůl, pepř dle chuti

Na marinádu si připravte:

  • 150 mililitrů studené vody
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 3 ½ polévkových lžic octa
  • ½ čajové lžičky soli

Postup přípravy salátu krok za krokem

Abyste rozvinuli chuťový potenciál všech surovin na maximum, začněte s přípravou marinády. Ve větší míse smíchejte odměřenou vodu, dvě polévkové lžíce cukru krupice, tři a půl polévkových lžic octa a půl čajové lžičky soli. Marinádu důkladně promíchejte, dokud se cukr se solí nerozpustí. Poté si k ruce vezměte prkénko, nůž a středně velkou cibuli. Tu nejprve očistěte, a poté ji nakrájejte na drobné kostičky. Pokrájenou cibuli sesypte do připravené marinády a nechte ji chvíli odležet.

V dalším kroku si připravíte zbývající ingredience. Kuřecí prsa uvařte do měkka (pokud preferujete jiný způsob úpravy, můžete je kupříkladu doměkka dusit), pokrájejte na menší kostičky (o hraně asi 1 centimetr) a nasypte do velké mísy. Ke kuřecímu masu přisypte i očištěnou a na kostičky nakrájenou salátovou okurku. Čtyři připravená vejce uvařte natvrdo, oloupejte a rovněž je nakrájejte na kostičky a přisypte k ostatním surovinám do mísy.

Nyní si k ruce vezměte struhadlo, na kterém nahrubo nastrouhejte 100 gramů tvrdého sýra. Vzniklé sýrové nudličky následně opět přisypejte do mísy k ostatním surovinám. Jako poslední si nadrobno nakrájejte tři až čtyři kusy jarní cibulky (záleží na jejich velikosti). Ty, spolu s cibulí, která se dosud marinovala, přidejte rovněž do mísy. Marinádu, v níž byla cibule naložená, vylijte – již ji nebudete potřebovat.

Jakmile máte všechny suroviny v míse, opatrně je promíchejte. Dbejte při tom na to, abyste se naběračkou dostali až ke dnu (snadno by se mohlo stát, že spodní vrstva salátu zůstane nepromíchaná). K promíseným ingrediencím přidejte tři a půl polévkových lžic majonézy či zakysané smetany, salát osolte a opepřete dle svých chuťových preferencí a opět ho promíchejte. Hotový pokrm servírujte samotný či s opečenou bagetkou lehce pokapanou olivovým olejem.