První pomoc, když vás honí mlsná: Nejrychlejší dortík ze 4 surovin! Vynikající recept téměř za nic

Na přípravu šťavnatého dortíku stačí cukr, mouka, olej a litr jakéhokoliv džusu, nálevu z kompotu nebo jen ovocného čaje. Pro jeho výrobu se vždycky doma něco najde.

Lednice je prázdná, spíž jakbysmet a času je málo. Vy ale potřebujete rychle připravit moučník, ať už k pohoštění návštěvy, anebo jako první pomoc na neutuchající chuť na sladké. V těchto chvílích často přichází na řadu bábovka. Pokud se vám už ale přejedla a poohlížíte se po nějaké alternativě, toto je recept právě pro vás.

Na šťavnatý čajový dortík budete potřebovat:

Na náplň:

  • Ovocná šťáva nebo kompot – 600 ml
  • cukr – 3 až 4 lžíce (nebo podle chuti)
  • kukuřičný škrob – 4 lžíce

Na těsto:

  • Šťáva – 400 ml
  • rostlinný olej – 120 ml
  • jedlá soda – 1 lžička
  • hladká mouka – 500 g
  • ocet nebo citronová šťáva – 2 lžičky
  • cukr – 150 g

Nejprve připravte náplň

Do hrnce nalijte 600 mililitrů sirupové šťávy, nálevu z kompotu, ovocného čaje nebo džusu. Přidejte k němu podle chuti cukr a zahustěte kukuřičným škrobem. Metličkou vše důkladně rozmíchejte, aby ve směsi nezůstaly hrudky. Cukr se nejspíš bude rozpouštět špatně, ale s tím si nedělejte hlavu. Výsledkem tohoto kroku je zakalená tekutina. Tu postavte v hrnci na plotnu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

Zpočátku se dlouho nebude nic dít, ale dejte pozor. Škrob, který se usadí u dna, může velmi rychle zhoustnout a náplň se u dna připálí. Proto směs nepřestávejte míchat. Během varu zákal postupně zmizí a tekutina zprůhlední a získá gelovitou strukturu. V tu chvíli je hotovo. Odstavte hrnec z ohně a nechte směs zchladnout.

A pak těsto

Nyní připravte těsto. K tomu smíchejte zbylou šťávu v misce s cukrem a rostlinným olejem a metličkou opět šlehejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. V několika krocích do směsi prosejte hladkou mouku a vytvořte husté, ale polotekuté homogenní těsto bez hrudek.

Vedle v misce smíchejte jedlou sodu s octem či citronovou šťávou a přidejte směs do těsta. Rychle vše promíchejte, nalijte do kulaté dortové formy o průměru minimálně 23 centimetrů a vršek uhlaďte do roviny. Doprostřed nalijte želatinovou náplň a vložte koláč do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 40 minut. Hotový koláč nechte zcela vychladnout a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]