Jemný a vzdušný koláč se smetanovou náplní je ten nejlepší moučník ke kávě. Dělám ho vždy, když se chci blýsknout

Nejlepší dortík z několika obyčejných surovin a plný lahodného krému z tvarohu a zakysané smetany vás pohladí na těle i na duši. Stane se vaším oblíbeným společníkem.

Může to být obyčejný dezert, který nahradí běžnou bábovku. S trochou péče a fantazie se však může proměnit na slavnostní dort, který ozdobí každou sváteční tabuli. Základ je velmi jednoduchý a z těch nejdostupnějších surovin. Přípravu hravě zvládne i začátečník v pečení. Potěšte své blízké tímto lahodným dezertem.

Ingredience

Na korpus

  • Vejce – 4 ks
  • cukr – 130 g
  • hladká mouka – 130 g
  • prášek do pečiva – 1 lžička
  • vanilkový cukr nebo esence – dle chuti

Na krém

  • Plnotučná zakysaná smetana – 230 g
  • moučkový cukr – 40 g
  • mascarpone nebo tvaroh – 230 g
  • kondenzované mléko – 100 g
  • vanilkový cukr nebo esence – dle chuti

Návod na přípravu

Do misky vyklepněte vajíčka, přidejte k nim cukr, špetku soli a vanilkový cukr nebo esenci a vše vyšlehejte do hladké a napěněné směsi. Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko spolu s práškem do pečiva a dobře obojí promíchejte. Po dílech pak sypké přísady vmíchejte do oslazených vajíček a vytvořte polotekuté těsto.

Kulatou dortovou formu vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto a vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem 30 až 40 minut, v závislosti na specifických vlastnostech vaší trouby. Zda je těsto dostatečně propečené, vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Pokud je po vytažení suchá, můžete korpus vytáhnout z trouby a nechte ho ve formě zvolna vychladnout.

Zatímco těsto chladne, připravte si krém. Vychlazenou zakysanou smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem pár minut, dokud nezhoustne. Přidejte k ní smetanový sýr nebo tvaroh a přilijte kondenzované mléko a promíchejte dohladka.

Zchladlý korpus vyjměte z dortové formy a s pomocí nitě nebo ostrého dlouhého nože jej podélně překrojte na dva tenčí pláty. Základnu položte na tác nebo na talíř, potřete ji celým množstvím smetanového krému a přiklopte druhou polovinou korpusu. Připravený dort zakryjte fólií a vložte ho do lednice alespoň na 2 až 3 hodiny ztuhnout. Hotový dort posypejte moučkovým cukrem a podávejte k čaji nebo kávě.

Pokud chcete, můžete krému vytvořit víc a potřít jím celý povrch dortu, případně s pomocí cukrářského sáčku vytvořit navrchu zdobení. Dort také můžete polít čokoládovou nebo jinou oblíbenou polevou a ozdobit podle fantazie třeba nasekanými ořechy, strouhanou čokoládou nebo různými druhy cukrářského zdobení.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*