Nejúčinější způsob, jak vyčistit mřížku od digestoře je za pomoci hydroxidu

Raději si koupíte nové filtry, než se věnovat čištění digestoře? Ukážeme vám, že to může být velmi jednoduché, když víte jak na to. Máme na mysli čištění oněch tukových filtrů, které jsou vyrobeny z kovu a které tuk efektivně zachycují. To ale znamená, že jsou dané části špinavé a čas od času je třeba je umýt. Jak?

Na běžné čističe zapomeňte

Možná jste zkoušeli použít saponát, která na takovou mastnotu nemusí dostačovat. Také jste možná zkoušeli různé komerční prostředky, které jsou buď neúčinné, nebo mohou mít závadné složení. Nehledě na jejich cenu. Proto se podíváme na variantu čištění digestoře, kterou možná ještě neznáte. Až se s ní však seznámíte, nebudete filtry čistit jinak.

Filtry vyndejte

Jako první je třeba filtry z vaší digestoře vyndat. A potom je položit na to správné místo. Ideální je hlubší nádoba, ve které mohou být potopeny. Někdo volí třeba pečicí plech, jiný nerezovou lornu a další zkusí filtry položit do sprchového koutu. Volba správného místa je pro následující postup klíčová.

Zalijte správným roztokem

Nyní se pusťte do čištění digestoře. A to tak, že filtry zalijete tím správným roztokem. Ten se skládá z vody a hydroxidu sodného. Pozor však na správnou koncentraci, která by měla být v rozmezí 15 až 30 procent. Menší by byla neúčinná, vyšší zase nebezpečná. Tímto roztokem filtry zalijte tak, aby byly komplet potopeny. V tomto roztoku by měly být 2–3 minuty, nejdéle potom po dobu 10 minut.

Vezměte kartáč a čistěte

Překvapí vás chemická reakce, která uvolní pěnu, ale i zápach. Proto doporučujeme vše provádět venku. Následně vezměte do ruky kartáč a začněte s čištěním. Vzhledem k použití hydroxidu nezapomeňte na rukavice. Po vyčištění filtry důkladně opláchněte čistou vodou a následně je nechte uschnout. Když si je prohlédnete, budou vypadat jako nové. A tak je stačí už jenom vložit zpět na místo a digestoř dále používat tak, jak jste zvyklí.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]