Nekupujte to nekvalitní, plné chemie. Připravte si domácí listové těsto

Také listové těsto kupujete? Víte však, že obsahuje celkem dost nekvalitních věcí? A mnohdy chemii? Proto je na místě s tím přestat. A čím ho nahradit? To je jednoduché. Variantou, kterou si připravíte doma. Jakékoliv obavy můžete hodit za hlavu, jelikož postup přípravy není nijak složitý. A ingredience? Jsou kvalitní a je jich jen pár.

Co budete potřebovat?

Jsou to právě ingredience, které se podepíší na tom, jak bude listové těsto chutnat. Porto používejte jenom ty kvalitní. Mezi ně můžeme zařadit:

  • 200 g másla
  • 1 žloutek
  • 100 ml zakysané smetany
  • 350 g mouky
  • 1 špetku soli

Začíná se klasickým postupem

Listové těsto se začíná dělat stejně, jako jakékoliv jiní těsto. Základem je smíchání a propracování ingrediencí. Nejprve se smíchá mouka, sůl a máslo, přidá se žloutek a potom se přidává zakysaná smetana. Následně je třeba těsto dostatečně a také důkladně propracovat, aby vznikla požadovaná pevná konzistence a aby se všechny ingredience propojily tak, jak mají. Následně se těsto zabalí do potravinové folie a dá se odpočívat do ledničky.

Nyní to hlavní

Když si těsto odpočinulo, již ho můžete vyndat z lednice a dále zpracovávat. Postup je zde unikátní v tom, že by mělo docházet k jeho postupnému přehýbání. Vždy ho vyválejte, několikrát ho přehněte a potom stejný postup zopakujte. Takto několikrát a následně máte hotovo.

Využití má mnohé

Když je listové těsto hotové, je už jenom na vás, na co přesně bude využito. Možností je opravdu více než dost. Používá se hlavně na různá slaná pohoštění, jako jsou takzvaní šneci, nebo i rolky. Stejně tak z něho můžete upéct i sladké taštičky, nebo šátečky. Jakmile budete mít hotovo, zaujmou vás hned dvě věci. První je dokonalá struktura těsta, která je taková, jaká má být. Druhým pozitivem je jeho chuť. Ta snadno strčí do kapsy jakoukoliv kupovanou variantu. Přesvědčte se sami.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]