Nečekejte na Vánoce: Tento německý bramborový salát se sýrovými krutony je hitem léta. Jednou vyzkoušíte a ke grilování nic jiného chtít nebudete

Bramborový salát je i česká sváteční klasika. U sousedů v Německu se připravuje také, ale od toho našeho se v pár drobnostech liší. Zkuste si ho připravit i se sýrovými krutony s česnekem.

I když česká klasika je nedostižná, německý bramborový salát umí být velmi rovnocenným soupeřem toho našeho. Nemusíte ho rovno nahrazovat, čas od času si ale můžete jídelníček zpestřit něčím novým. Většina surovin na německý bramborový salát se shoduje s tím naším. Je tam ale pár detailů navíc, jako je zelí, česnek nebo jablečný ocet. K salátu se navíc perfektně hodí opečené krutony s česnekem, kořením a sýrem. Je to delikatesa.

Ingredience

  • Brambory – 1 kg
  • zelí – 400 g
  • sůl – 1 lžička
  • jablečný ocet – 2 lžíce
  • cibule – 2 ks
  • česnek – 2 stroužky
  • olivový olej – 6 lžic
  • řepkový olej – 200 ml
  • nakládané okurky – 5 ks
  • mléko – 100 ml
  • dijonská hořčice – 2 lžíce
  • sůl a pepř – dle chuti

Krutony se sýrem

  • Veka nebo bageta – 1 ks
  • rostlinný olej nebo rozpuštěné máslo – dle potřeby
  • aromatické bylinky a koření dle chuti
  • česnek – dle chuti
  • strouhaný sýr – dle chuti

Návod na přípravu

Brambory nechte uvařit ve slupce doměkka. Cibuli očistěte a nakrájejte na kostičky nebo půlkroužky. Na troše rostlinného oleje je osmahněte dozlatova a nechte vychladnout. Uvařené brambory slijte, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kostky. Nakládané okurky nakrájejte na kostičky nebo nudličky.

Zelí nakrouhejte na drobné nudličky, v míse je smíchejte s jablečným octem, solí a šesti lžícemi olivového oleje. Prolisujte nebo jemně nasekejte česnek, který přidejte do mísy se zelím, přidejte i brambory, okurky a osmaženou cibulku. Všechnu zeleninu dobře promíchejte.

Připravte dresing z 200 ml rostlinného oleje, mléka a trochy soli a pepře, které tyčovým mixérem vyšlehejte do husté konzistence podobné majonéze. Přidejte hořčici a znovu prošlehejte. Tuto domácí majonézu nalijte do mísy na salát, promíchejte, nechte 30 minut v lednici vychladit a podávejte se sýrovými krutony.

Česnekové krutony se sýrem

Bagetu nebo veku nakrájejte na plátky, potřete je olejem či rozpuštěným máslem, potřete je prolisovaným česnekem a posypejte aromatickými bylinkami a kořením, které máte rádi a podle chuti strouhaným sýrem. Vyrovnejte bagetky vedle sebe na plech vystlaný pečicím papírem a vložte je do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte je několik minut, dokud se sýr na povrchu nerozteče a nezezlátne, stejně jako okraje krutonů.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]