Neočekávané zjištění: Infarkt myokardu mohou mít na svědomí střevní bakterie

Infarkt myokardu má každý spojený se zdravím našeho srdce. Poslední výzkumy však odhalují, že souvisí i s našimi střevy. Přesně to je výsledek studie, která proběhla v Itálii, kde tamní odborníci zjistili velmi zajímavou věc. Takovou, že dané dva orgány, které jsou v těle daleko od sebe, spolu poměrně výrazně souvisí.

Jedna nebezpečná bakterie

Výsledky vědců přinesly poměrně nečekané zjištění. Takové, že bakterie s označením Escherichia coli, která je přítomna ve střevech, se může dokonce vyskytovat také v tepnách pacientů. Proudí krví, což může mít za následek vznik infarktu. Tento výzkum publikovaný ve vědeckém časopise poukazuje na fakt, že infarkt myokardu může způsobovat i něco, co se srdcem přímo nesouvisí.

Čtyři roky trvající studie

Escherichia coli je bakterií, které nemusí být jenom ve střevech, ale může se nacházet také v lidské krvi. To jsou výsledky více než čtyřleté studie, která poukazuje na to, že u lidí, kteří prodělali infarkt myokardu bylo zjištěno, že je to právě tato bakterie, kterou měli v krvi. To znamená, že na infarkt má přímý vliv a objevuje se v krvi jak před ním, tak i během doby, co nastane.

Studie celkem vyšetřila 150 lidí. Prvních padesát prodělalo infarkt myokardu, a právě u nich byla bakterie nalezena. Zbývajících 50 infarkt neprodělali a u nich byla krev zcela bez bakterie. Stejně tak u poslední skupiny, která byla náhodným kontrolním vzorkem a infarkt z nich také nikdo neprodělal.

Možnost odhalení, ale i léčby

Co tento průlom ve vědě vlastně znamená? Jak to, že by se dal infarkt myokardu odhalit dříve, a to právě díky vyšetření krve na přítomnost této bakterie. Dále by to mohlo znamenat možnost okamžité léčby tak, že by se bakterie z krve odstranila. Zatím je vše na samotném začátku ale už nyní je jasné, že jde o celkem zajímavý objev a průlom italských vědců, což jasně ukazuje na to, jak je mnoho věcí, které o našem životě ještě stále nevíme.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]