Neodolatelné cukroví jednoduše: Úspěch tkví ve správném těstě

Chystáte se péct cukroví a nechcete, aby to byla pohroma? Máme pro vás recept na linecké, kterým ohromíte. Jedná se o jeden z klasických druhů, který každý zná. Mnohdy se však nemusí povést tak, jak očekáváme. Pokud je špatné těsto, podepíše se to na konzistenci, ale také na tvrdosti, nebo nevábné chuti. Jak zajistit, aby bylo vše v pořádku?

Těsto si musí odpočinout

Je velkou chybou udělat těsto a potom ho hned začít používat. To se projeví na kvalitě, tedy na nekvalitě vašeho cukroví. Když linecké těsto vytvoříte, zabalte ho do potravinové folie a dejte ho do lednice. Nejméně na několik hodin, ale když to bude pár dní, rozhodně to není na škodu. Uvidíte, jak to výslednému cukroví prospěje.

Používejte správné ingredience

Také nezapomínejte na použití správných ingrediencí. Důležité jsou jak jednotlivé složky, tak i jejich poměr. Pokud chcete tip na to, jak by mělo těsto vypadat, doporučujeme jít touto cestou:

  • 300 g muky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru

Dále nezapomínejte také na žloutky, ale i vanilkový cukr, prášek do pečiva a na špetku soli. Zdá se to jako nepodstatné, ale opak je pravdou.

Důležitá je kvalita surovin

I ta hraje v receptech na linecké cukrové roli. Rozhodně používejte kvalitní máslo, nikoliv margarín nebo jiné tuky. Vejce by měly být, pokud možno domácí, a i mouka by měla mít svou kvalitu. Dnes už není problém ji v obchodech najít.

Těsto musí mít správnou výšku

Dále je dobré vědět, že těsto by po vyválení mělo mít správnou výšku. I to se podepíše na tom, jaké bude mít cukroví konzistenci. Ideální tloušťka je rozmezí 3–4 milimetrů. Z tohoto těsta potom vykrajujte potřebné tvary.

Nepečte nijak dlouho

Chybu můžete udělat i tím, že své těsto ponecháte dlouho v troubě. Optimální teplota je 180 stupňů Celsia a optimální doba pečení je 15 minut. Rozhodně ne déle, jinak by se cukroví drolilo a mohlo by být tvrdé.