Popularita nepečených dezertů všeho druhu stoupá konstantně už několik let. Zásluhu na tom má jejich lehkost a obvykle i velmi jednoduchá příprava.
Nepečené dezerty se těší neutichající popularitě napříč všemi ročními obdobími. Nikdo se ale nemůže divit, že právě v létě jsou ještě oblíbenější. Vděčí za to dostupnosti čerstvého ovoce, které má v jejich přípravě nezastupitelnou roli, a bezesporu i nenáročnosti přípravy, která nezatíží váš příbytek nežádoucím teplem z rozpálené trouby. Nepečené dezerty vynikají čerstvou chutí a obyčejně i exkluzivním vzhledem.
Suroviny
- 14 kusů dlouhých cukrářských piškotů
- 250 gramů mascarpone
- 200 gramů smetany na šlehání
- 200 – 300 gramů jahod
- 50 gramů cukru moučky
- 1 ztužovač do šlehačky
- mléko dle potřeby
- nastrouhaná čokoláda na ozdobu
- potravinářská fólie
Příprava
Nejprve si připravte krém. Do hlubší mísy dejte moučkový cukr a mascarpone. Obě suroviny šlehejte elektrickým šlehačem do hladkého krému ve kterém nebudou znát krystalky cukru. Pak v jiné misce vyšlehejte smetanu na šlehání s přidaným ztužovačem do pevné pěny. Tu pak vyklopte k mascarpone a pomocí špachtle opatrně smíchejte. Vznikne nadýchaný a hladký krém. Ten uložte na půl hodiny do chladničky, aby trochu ztuhl a chutě se spojily.
Pro zarolování rolády vám poslouží potravinářská fólie, kterou si rozprostřete na stůl. Pokud ji náhodou nemáte, můžete použít alobal, nebo i pečící papír. Do misky nalijte trochu mléka, krátce do něj každý piškot namočte a pak piškoty pokládejte na fólii ve dvou řadách po sedmi kusech tak, jak je to na obrázku. Připravte si cukrářský sáček na zdobení a dejte do něj dvě třetiny vychlazeného krému. Zbylou třetinu vraťte do lednice.
Zdobícím sáčkem pak potáhněte povrch piškotů silnou vrstvou krému. Aby se krém nedostával až na fólii, pohybujte sáčkem v kolmém směru k piškotům tak, jak vidíte na fotografii. Aby byl krém opravdu po celé ploše případně zajistíte rozmazáním nožem, nebo špachtlí. Umyjte jahody a zbavte je stopek. Můžete je pokrájet na poloviny, ale pokud je necháte v celku, složitější balení se zúročí v ještě krásnějším vzhledu.
Jahody poskládejte do řady asi ve třetině krémem pokrytého obdélníku. Snažte se, aby mezi jahodami nebyl prostor, to by narušilo výsledný barevný efekt. Na vyskládané jahody nastříkejte také krém. Potom pomocí fólie stočte piškoty s krémem do rolády kolem jahodového středu. Folii nesundávejte. Vzniklou roládu do ní zabalte dejte do lednice, aby piškoty náležitě změkly a chutě se spojily.
Jako u každého nepečeného dezertu i tady funguje to, že čím víc dostane času dort na rozležení, tím bude chutnější a v tomto případě i pevnější. Optimální doba na rozležení je jeden den. Absolutní minimum jsou 2 – 3 hodiny. Po uplynutí této doby roládu rozbalte a pomažte ji na tácu zbývajícím krémem. Na ozdobu ji posypte na vrchu strouhanou čokoládou a kousky jahod s lístky máty, nebo meduňky. Po další hodině v lednici ji můžete krájet a podávat.
Tip na závěr
Dostatek sezónního ovoce vás může inspirovat k tomu, abyste se pokusili o zajímavý barevný efekt. Pokud kromě jahod máte k dispozici ještě kiwi, borůvky a oloupané broskve, můžete krémovou vrstvu před balením rolády hustě posypat kousky těchto pestrobarevných plodů a jako střed rolády opět použít jahody. Po rozkrojení takto upravené rolády bude její střed působit dojmem barevné mozaiky, kde se bude střídat červená, žlutá, zelená, fialová a bílá barva.