Nepečený dezert tří barev je skvělou alternativou pro všechny mlsné jazýčky

Pokud se vám zrovna nechce zapínat troubu, vsaďte na tento rychlý dezert. Příprava je velmi jednoduchá, rychlá a úspěch je zaručený.

Nepečené dezerty jsou oblíbené hlavně v letních měsících. Obvykle neprochází při přípravě žádnou tepelnou úpravou. Tento recept je výjimka. Zatímco trouba může zůstat ledové chladná, sporák potřebovat budete. Hlavní efekt tohoto moučníků spočívá v rafinovaném navrstvení hned tří různých chutí. Jejich spojením vznikne hotový chuťový koncert, který si zamilují všichni bez výjimky. Přesvědčte se sami.

Suroviny na tříbarevný nepečený dezert

  • 1 litr mléko
  • 180 gramů cukr krupice
  • 100 gramů dětská krupička
  • 2 vanilkové pudinkové prášky
  • 75 gramů másla nebo margarínu
  • 330 mililitrů smetana ke šlehání
  • 150 gramů čokoláda na vaření
  • Forma nejlépe rozevírací
  • Potravinová fólie

Příprava neléčeného dezertu tří barev

Do kastrůlku s nepřilnavým povrchem nalijte půl litru mléka a rozpusťte v něm asi 100 gramů cukru. Zahřívejte na středním plameni a když se začne mléko vařit, vysypte do něj 100 gramů dětské krupičky. Nasypte ji tak, aby se netvořily žmolky, těch byste se pak už nezbavili. Směs je potřeba stále míchat. Vařte až do zhoustnutí. Vzniklý krupicový krém nalijte do formy tak, aby byl rovnoměrně rozprostřen na dně. Forma by měla být rozevírací, aby se dal dezert snadno vyndat.

Pokračovat budete druhou vrstvou. Tou bude klasický vanilkový pudink připravený z půl litru mléka, 80 gramů cukru krupice a dvou pudinkových prášků. Do druhého kastrůlku dejte hrát dvě třetiny mléka a v nádobce vedle smíchejte zbylé mléko s cukrem a pudinkovými prášky.

Tuto směs míchejte až do okamžiku, kdy mléko v kastrůlku začne vřít. Pak ji nalijte k mléku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Vzniklý pudink pak nechte v kastrůlku zchladnout a povrch přikryjte potravinovou fólií, aby se nevytvořil škraloup.

Když je pudink vychladlý, vyšlehejte si v misce změklé máslo. Do něj postupně zašlehejte 75 mililitrů smetany na šlehání a připravený pudink. Tato směs bude tvořit prostřední vrstvu dezertu. Rozprostřete ji špachtlí rovnoměrně na krupicovou vrstvu a můžete se pustit do čokoládové polevy. Tu připravíte tak, že v kastrůlku zahřejete zbylou smetanu a do teplé smetany nalámete čokoládu na vaření. Pomocí míchání čokoládu ve smetaně rozpusťte. Směs by se neměla vařit. Vzniklou polevu pak nalijte na dezert a dejte ho do druhého dne do lednice.

Tipy na závěr

Když pak druhý den dezert vyndáte z lednice a sundáte z něj ráfek, zjistíte, že ho tvoří bílá, světle žlutá a hnědá vrstva. Pro milovníky čokoládové a vanilkové chuti je to jistě dostačující. Pro nás ostatní by to ale chtělo doladit. Když nalijete čokoládovou polevu na dezert, můžete ji něčím posypat. Skvělé k tomuto účelu jsou třeba nastrouhané oříšky, nebo arašídy. V poslední době získává na popularitě i drť z lyofilizovaného ovoce, která dodá dezertu neopakovatelnou chuť. Doporučujeme jahody, maliny, nebo višně.