Netradiční barvení velikonočních vajec přírodní cestou bez chemických barev

Letošní Velikonoce můžete zkusit netradiční barvení vajec, za pomoci přírodních metod. Zaujmou vás jednoduchostí, ale i tím, jak kvalitně barva vypadá a drží. Pokud už vás štve to, že kupované barvy moc nedrží a že některé jsou dokonce i plné různé chemie, je možné zkusit cestu, která je o poznání lepší. Naučíme vás ji.

Použijte červené zelí

Dost možná znáte variantu, kde se využívají slupky z cibule. Ta ale není jedinou. My se podíváme ještě na jednu, kterou je varianta s využitím červeného zelí. Právě to budete potřebovat, v množství jedné klasické hlávky. K tomu přidejte ještě 500 mililitrů vody a tyto dvě ingredience jsou zároveň všemi, bez kterých se neobejdete.

Zelí nakrájejte

Jako první je třeba zelí nakrájejte. Nejprve ho překrojte na polovinu, potom ho krájejte na jednotlivé plátky a potom ještě jednou to stejné, ale pod úhlem 90 stupňů. Tím máte červené zelí nakrájeno na hrubo a můžete jít do dalšího kroku.

Vše do hrnce

Nyní své nakrájené zelí můžete vložit do hrnce a zalít vodou. Je třeba zajistit to, aby bylo všechno pokud možno potopené. Vodu však příliš nepřidávejte, jelikož by barva nebyla tak nasycena a vaše barvení vajec by mohlo být spojeno s celkovým neúspěchem.

Vodu v hrnci postupně přiveďte k varu. Když se začne vařit, tak hrnec přiklopte pokličkou a pomalu vše vařte. Nejlépe do doby, dokud zelí nebude měkké. Vše přeceďte, abyste měli zvlášť zelí – třeba na zelný salát a zvlášť vodu na barvení vajec.

Začněte barvit

Vezměte si misku, do které vložíte pokud možno bílá, očištěná a také odmaštěná vajíčka. Ta následně zalijte vodou ze zelí. Ta by měla být studená. Takto nechte vejce namočená po dobu zhruba 6 hodin, aby na ně barva dobře chytla. Délkou ovlivňujete intenzitu barvy.

Potom už vajíčka opatrně vyjměte a potom je položte na papírovou utěrku, aby okapala. A tímto máte hotovo. A nedivte se – tato metoda barvení vajec z nich udělá modrá, nikoliv červená, jak si myslíte.

Fotografie: DepositPhotos

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]