Kuře pečené na chlebu s máslem: Mega šťavnaté uvnitř a dokonale křupavá kůrka zvenku

Kuřecí maso je oblíbené díky lehké stravitelnosti. Může si ho dopřát i člověk dodržující šetřivou nebo redukční dietu. Jen je třeba maso vhodně upravit.

Kdo by neznal smažené kuřecí nugetky, které mají rády zejména děti? Kuřecí maso se v českých rodinách objevuje velmi často. Zejména v těch domácnostech, které dbají na zdravou výživu. Maso je bohaté na živiny a bílkoviny, najdete v něm selen, fosfor a vitamín B6. Tentokrát si v následujícím receptu ale připravíte kalorickou bombu. Čas od času to není na škodu, pokud nemáte problémy s cholesterolem, játry nebo žlučníkem. Takže s chutí do toho.

Suroviny na pečené kuře

  • 1 celé kuře
  • 1 bochník chleba
  • 1 celé máslo
  • 2 lžičky pepře, sůl
  • případně koření na kuře

Postup přípravy

  • Celé kuře opatrně opláchnete pod studenou vodou a osušíte papírovou utěrkou. Musíte dávat pozor na to, aby vám papír na mase nezůstal.
  • Pak vezmete bochník chleba a rozpůlíte ho na polovinu jako knihu. To znamená, že ho nedokrojíte. Takto rozkrojený chléb položíte na pekáč kůrkou dolů. Povrch chleba potřete máslem.

  • Mletý pepř a sůl smícháte dohromady a směsí potřete kuře po celém jeho povrchu. Můžete přidat i směs koření na kuře a případně úplně vynechat pepř. Záleží na vás, jaké chuti masa dáváte přednost.
  • Jestliže byste rádi udělali plněné kuře, nic vám nebrání do jeho hrudi vložit nádivku. Ale pro tento recept to není důležité. Připravené kuře tedy položíte prsy na chleba na plechu. Pak ho potřete máslem.

  • Troubu si rozehřejete na 180 °C a vložíte do ní pekáč s kuřetem. Nechte ho péct asi jednu hodinu. Mezi pečením ho můžete obrátit, aby se dobře propeklo z obou stran. Doba pečení by měla být asi 90 minut celkem.
  • Tuk z kuřete se vsaje při pečení do chleba, takže z něho budete mít vynikající bochník. Sice bude mastnější, ale kdo to má takto rád, tak si na tom pochutná.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]