Nadýchané křupavé vanilkové rohlíčky. Trochu netradiční recept, ale opravdu stojí za to. Letos jiné nepeču

Nekupujte zbytečně vánoční cukroví z obchodu, doma si můžete připravit mnohem lepší. Netradiční křupavé vanilkové rohlíčky vás jistě zaujmou.

Vánoce se hodně rychle blíží a někteří lidé se na ně pečlivě připravují již od 1. prosince. Pokud mezi takové osoby patříte i vy a rádi byste do příprav zahrnuli i pečení cukroví, vyzkoušejte si i netradiční pečení. Tyto vanilkové rohlíčky jsou trochu větší a také mnohem více křupavější než ty klasické.

Ingredience, které budete potřebovat

Abyste si doma mohli upéct tyto netradiční a trochu větší vanilkové rohlíčky, měli byste si připravit tyto suroviny:

  • 500 g mouky
  • 250 g másla
  • 200 g smetany
  • 1 / 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 žloutek
  • 3 / 4 šálku mouky
  • 25 g rozpuštěného másla
  • 1 / 2 sklenice cukru
  • vanilka
  • 1 / 2 ČL skořice
  • 2 hrnky moučkového cukru

Jak připravit křupavé rohlíčky

  • Až si nachystáte veškeré suroviny, připravte si i větší mísu, ve které si budete zpracovávat těsto na vanilkové rohlíčky.

  • Do mísy si dejte mouku, a poté k ní nastrouhejte máslo. Následně rukama těsto s máslem spojte. Díky tomu, že těsto vypracujete rukama, tak máslo zahřejete a tím se lépe spojí s moukou.

  • Jakmile se vám začne těsto trochu drobit, je čas na to, abyste k němu přidali i smetanu, prášek do pečiva, žloutek a vše nakonec promíchali lžící.

  • Nyní je potřeba těsto znovu vypracovat rukama. Pokud by vás boleli už ruce, můžete k práci přizvat i další členy rodiny, kteří vám jistě pomohou s pečením. Až vznikne hladké těsto, dejte jej do potravinářské fólie a uložte do lednice.

  • Takto zabalené těsto by mělo být v lednici alespoň 4 až 6 hodin. Klidně jej zde můžete nechat i přes noc a druhý den pokračovat s přípravou rohlíčků. Jakmile uplyne doba, kdy těsto bylo v lednici několik hodin, vyndejte jej z lednice a rozdělte jej na 6 dílů. Z těchto dílů vytvořte kuličky, dejte je na talíř a znovu přikryjte potravinářskou fólií, aby kuličky nevyschly.

  • Z talíře si vždy odeberte 1 kuličku a tu poté rozválejte. Snažte se ji vyválet tak, aby vznikl tvar trojúhelníku. Na každý trojúhelník nakonec naneste 1 lžičku moučkového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem.

  • Poté trojúhelník srolujte jako šneka / váleček.

  • Všechny srolované rohlíčky vždy odložte na plech vystlaný pečícím papírem. Poté si předehřejte troubu na 170 °C a až v ní bude požadovaná teplota, vložte rohlíčky dovnitř, kde je potřeba je péct asi 40 minut.

  • Jakmile budou netradiční rohlíčky dopečené, tak každý zvlášť ještě vyválejte v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

  • Nyní jsou rohlíčky hotové a můžete je už jen konzumovat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]