Tiramisu je oblíbený dezert. Samotné je pro někoho možná už dost fádní. Je tedy nasnadě ho vylepšit ovocem, například banánem a jahodami.
Věděli jste, že slovo tiramisu vzniklo ze slov tirami su, což v překladu znamená zvedni mě nebo vytáhni mě. Ve volném překladu pak tyto slova mohou znamenat rozvesel mě. Jde o tradiční italský dezert, který kvůli jedné z přísad – mascarpone – řadíme mezi nejtučnější dezerty vůbec. Klasický dezert můžeme ozvláštnit například ovocem, které mu dodá na svěžesti.
Nejprve si připravte vše potřebné
Na výrobu tohoto tiramisu můžete místo mascarpone použít tvaroh. Potřeba bude 500 gramů. Dále si připravte půl šálku mléka a 50 gramů hořké čokolády. Uvařte si také kávu, potřebovat budete dvě lžíce tohoto oblíbeného nápoje. Dále jsou potřeba dva banány a také 200 gramů jahod.
Pokud neseženete jahody, můžete použít jiné bobule. Například s malinami bude tento dezert také velmi chutný, stejně jako s ostružinami. Je to tedy jen na vás. Na ozdobu můžete použít kakao skořici nebo ořechy.
Nejdříve si připravte ovoce. Nakrájejte ho pokud možno na plátky. Pár kousků si nechte na ozdobu na vrch. Tyto kousky ovoce zatím nekrájejte. Následně vyšlehejte tvaroh nebo mascarpone mixérem do krémové konzistence a do vyšlehané hmoty nalijte dvě lžíce kávy.
Připravte si formu na dort nebo pekáč a na dno položte třetinu banánů. Ty pak pokryjte první vrstvou jahod, strouhanou čokoládou a tvarohovou směsí. Tímto způsobem udělejte také další dvě vrstvy. Poslední vrstva by měla být tvarohová a postrouhaná čokoládou.
Pak už jen chlaďte
Hotový dezert ještě nahoru ozdobte zbytky ovoce a poté posypte kakaem nebo například skořicí. Následně dejte alespoň na čtyři hodiny ztuhnout do lednice.
Ideální však je, pokud dezert připravíte den předem a v lednici tuhne přes celou noc. Jistě jste si všimli, že v tomto tiramisu nahrazuje ovoce piškoty. Pochopitelně můžete dezert udělat podle svého a piškoty v něm nevynechávat. Pouze přidat ovoce.
Jestliže chcete vytvořit opravdu poctivé tiramisu, tak jak se dělá dle původní receptury, musíte do tvarohu zašlehat také žloutky s cukrem, případně se šlehačkou.
Kávu nemusíte lít do tvarohového základu, pokud budete dělat tiramisu s piškotami. Lepší bude, pokud právě piškoty, které budete do dezertu vrstvit namočíte do připravené kávy. V případě, že chcete dezert ještě vylepšit můžete ochutit italským mandlovým likérem Amaretto.