Lahodné tvarohové koláčky pro děti, které se rozpouští na jazyku

Tvarohové těsto je oblíbenou výchozí surovinou pro přípravu ovocných knedlíků. Lze ho použít na pečení moučníků, které jsou díky přítomnosti tvarohu výživnější.

Také přemýšlíte, co dětem dát ke snídani nebo na svačinu? Chléb stále jíst nechtějí a pohrdají i rohlíky. Co takhle jim nabídnout koláčky z jemného tvarohového těsta? Společně s kakaem to bude velmi chutné občerstvení, až budou potřebovat doplnit energii. Vyzkoušejte je podle našeho receptu, který navíc obsahuje i majonézu.

Proč je tvaroh výživný

Tvaroh se vyrábí z kravského nebo kozího mléka srážením kyselinou mléčnou. Díky tomu je zdroje bílkovin, jež podporují tvorbu svalové hmoty. Je vhodný tedy zejména pro sportovce, ale výhody tvarohu ocení každý člověk. Obsahuje totiž vitamíny B6, B12, C, D a E, z minerálů pak draslík, vápník a zinek. Tvaroh dostatečně sytí, přitom má málo tuku a cholesterolu. Je vhodnou potravinou proti osteoporóze.

Co budete potřebovat na přípravu tvarohových koláčků

  • 300 g tvarohu
  • 400 g pšeničné mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce majonézy
  • 100 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup přípravy

  • V zadělávací míse dohromady zpracujete změklé máslo a tvaroh. Směs doplníte cukrem a majonézou.
  • Přidáte pšeničnou mouku společně s práškem do pečiva.
  • Všechny uvedené ingredience zpracujete v husté těsto, které potom přikryjete utěrkou a necháte ho při pokojové teplotě odpočívat aspoň 20 minut.
  • Pak si pracovní plochu posypete moukou, aby se těsto na ni nelepilo. Z těsta vyválíte tenký plát. Posypete vanilkovým cukrem.
Fotografie: Pixabay
  • Plát nakrájíte na stejně široké proužky a ty jednotlivě srolujete.
  • Nyní si připravíte troubu na pečení. Rozehřejete ji na teplotu 180 °C. Na dno plechu dáte pečicí papír a na něho naskládáte polotovar z tvarohového těsta, který jste si připravili.
  • Tvarohové koláčky budete péct asi 25 minut, než těsto je upečené a získá zlatavý nádech.
  • Koláčky po upečení necháte vychladnout a můžete je servírovat. Jsou ideální svačinkou pro děti, ke které jim uvařte teplé kakao.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]