Jak si připravit kandované hrušky? Jsou lepší než drahé karamelky a vydrží věky

Zavařování není jediný způsob, jak uchovat úrodu ovoce na horší časy. Kandování přináší nový rozměr zpracování zahradních plodů, které se tak promění v luxusní a lahodnou pochoutku.

Pokud máte doma na zahradě pár hrušní, určitě jste se už nejednou dostali do situace, že i přes veškerou lásku k nim, nejste schopni veškerou úrodu zkonzumovat dostatečně rychle na to, aby se jí alespoň část nezkazila. A to je věčná škoda. Pokud máte sklep napěchovaný kompoty a hledáte nějaký jiný způsob uchování ovoce, vyzkoušejte kandování neboli nakládání do cukerného roztoku. Je pravda, že proces je časově docela náročný, výsledek ale rozhodně stojí zato.

Ingredience

  • Tvrdé hrušky – 4,1 kg
  • cukr – 2 kg
  • voda – 3,4 l
  • kyselina citrónová – 0,5 lžičky
  • jedlá soda – 3 lžičky

Návod na přípravu

Ke kandování použijte spíše nezralé a tvrdé kousky ovoce. Měkká dužnina by se během procesu totiž okamžitě rozpadla. Z měkkých plodů proto raději vytvořte džem. Hmotnost hrušek v receptu se počítá už po očištění plodů od slupek a jadřinců, vstupní hmotnost tak bude o něco vyšší.

Hrušky oloupejte a zbavte je jadřince. Udělejte to ale tak, abyste nenarušili celistvost plodu, je důležité zachovat hrušky v celku i se stopkou. Pokud chcete, můžete hrušky i rozpůlit. Očištěné ovoce následně vložte do velkého hrnce a zalijte je 3 litry vody s rozpuštěnou jedlou sodou. Takto je nechte stát asi 2 až 2,5 hodiny. Poté roztok slijte a hrušky několikrát propláchněte čistou vodou. Díky koupeli v jedlé sodě získají hrušky po usušení nádherně karamelovou barvu.

Do čistého hrnce nalijte 400 ml vody, v níž rozpusťte 2 kilogramy cukru a přiveďte směs k varu. Jakmile se veškerý cukr rozpustí, ponořte do výsledného sirupu připravené hrušky a důkladně promíchejte. Směs pak znovu přiveďte k varu a pokračujte ve vaření na nejvyšším žáru asi 5 minut.

Po uplynutí této doby hrnec odstavte ze sporáku, ovoce zakryjte talířem s vhodným závažím (třeba velká zavařovací sklenice plná vody), aby zůstalo ponořené v sirupu. Takto nechte hrušky stát 8 až 10 hodin.

Po odležení hrušky vyjměte ze sirupu a ten pak znovu přiveďte k varu. Ovoce vraťte zpět do vroucího sirupu a znovu 5 minut povařte. Poté na hrušky opět umístěte talíř a závaží, nechte stát dalších 8 až 10 hodin a celý proces ještě 2krát zopakujte.

Po posledním vaření v sirupu vložte hrušky do cedníku a nechte z nich úplně okapat veškerou tekutinu. Poté plody rozložte na rošt elektrické sušičky, do trouby rozehřáté na 150 °C nebo jen na slunný parapet a nechte je sušit po dobu 7 dnů. Hotové usušené hrušky pak uložte do prodyšného látkového sáčku na suché a větrané místo, kde vám vydrží i 6 měsíců. Pokud chcete ovoce uchovat déle, uložte ho do lednice nebo do mrazáku.