Vyměňte předražené kondenzované mléko z obchodu za pochoutku podle domácího receptu. Budete k tomu potřebovat pouze 2 suroviny a trochu času.
V současné době se kvalita kupovaných polotovarů výrazně snižuje. Bohužel se pokles kvality týká většiny potravin napříč celou nabídkou. Abyste si zaručili, že složení potravin odpovídá vašim nárokům, často vám nezbyde nic jiného, než si daný výrobek připravit doma. Výjimkou není ani kondenzované mléko, jehož složení je málokdy vyhovující. Zapomeňte tedy na předraženou variantu ze supermarketů a připravte si tuto pochoutku doma a z kvalitních surovin.
Ingredience potřebné pro přípravu:
- 1 litr plnotučného mléka (nejlépe čerstvého)
- 500 gramů cukru krupice
Postup přípravy kondenzovaného mléka krok za krokem:
Nejlepší kondenzované mléko připravíte podle tohoto prověřeného a spolehlivého receptu. Samozřejmě záleží rovněž na kvalitě vstupních surovin, a sice cukru a mléka. Mléko by mělo být jednoznačně plnotučné (obsah tuku ve výsledném výrobku by neměl být nižší než 8,5 %) a pokud možno čerstvé. Proto, máte-li ve svém okolí farmu či obchod, kde je takové mléko k dostání, neváhejte a zajeďte pro něj. Jen tak docílíte té nejlepší možné výsledné chuti.
V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte tlustostěnný hrnec (tím je typicky např. papinův hrnec) a nalijte do něj mléko. K mléku přisypejte cukr a vše důkladně promíchejte.
Směs zahřívejte na mírném ohni a za občasného míchání ji doveďte k varu. Následně ji vařte po dobu asi 1,5 až 2,5 hodin – výsledný čas závisí na skutečném obsahu tuku v mléce a jakosti cukru. Čím je mléko tučnější, tím rychleji se změní na kondenzované mléko.
V momentě, kdy dojde ke zhoustnutí, je dezert hotový a vy ho můžete odstavit z plotny. Ještě horké kondenzované mléko přelijte do sterilizovaných sklenic, kde ho nechte vychladnout a následně uzavřete pomocí víček. Připravené kondenzované mléko uchovávejte v chladu a temnu – nejlépe v ledničce. Tip na závěr – pokud jste koupili mléko s nízkým obsahem tuku, přidejte do něj během vaření trochu másla. To zaručí hustší konzistenci výsledného produktu.
Napište komentář