Tento lahodný pusinkový dort se doslova rozpadá na jazyku. Každá návštěva mě vždy prosí o recept

Norský bezé dort hotový

Tento báječný dezert si vás získá kombinací jemných sněhových pusinek s praženými mandlemi a lahodnou krémovou náplní z mascarpone.

Bezé, známé také jako meringue, má bohatou historii sahající až do 17. století. Přestože přesné datum vzniku není známo, první záznamy o této lehké a vzdušné pochoutce pocházejí z Francie a Švýcarska. Bezé bylo původně vytvořeno jako sladká dobrota pro francouzské královské dvory. Tento dezert z bílků a cukru se postupně rozšířil po celé Evropě a dnes je oblíbeným pokrmem ve světové cukrařině. Jeho lehkost a eleganci ocení každý labužník.

Pusinkový dort s úžasnou texturou

Znáte tajemství „nejlepšího dortu na světě“? Musíte jej tvořit s velkou láskou. Pokud budete postupovat podle kroků uvedených v tomto receptu, neuděláte chybu. Výsledek bude obzvláště dobrý, aromatický, krémový, ale také s nádechem křupavosti díky praženým mandlím (můžete je nahradit arašídy nebo lískovými oříšky). Uvedené množství je vypočteno na pečicí plech o rozměrech 38 x 25 cm. Budete si muset připravit korpus, vrstvu pusinek a krém.

Ingredience potřebné na korpus

  • 100 g másla pokojové teploty
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 60 ml teplého mléka
  • 150 g hladké mouky
  • 10 g jedlé sody
Čokoládové řezy s mascarpone hotové

Moje děti mě o tyto fantastické čokoládové řezy prosí před každou rodinnou oslavou

Příprava máslového těsta na korpus

  • Máslo vyšlehejte s cukrem do krémova.
  • Postupně přidejte žloutky a zalijte teplým mlékem, trochu promíchejte.
  • Mouku smíchejte s jedlou sodou a vmíchejte do těsta.
  • Těsto vyklopte na plech vyložený pečicím papírem.

Norský bezé dort máslové těsto

Ingredience na sněhové pusinky

  • 4 bílky
  • 200 g jemného krupicového cukru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 60 g pražených mandlí

Postup přípravy pusinek

  • 4 bílky pokojové teploty vyšlehejte do sněhu.
  • Postupně přidávejte cukr a citronovou šťávu.
  • Pusinky rozetřete na těsto a posypte opraženými mandlemi.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 20-25 minut.

Norský bezé dort posypávání pusinek

Ingredience na krém

  • 250 ml smetany na šlehání (minimálně 33 % tuku)
  • 90 g moučkového cukru
  • 300 g sýra mascarpone

Způsob přípravy krému

  • Vychlazenou smetanu ušlehejte s cukrem do polotuha.
  • Přidejte mascarpone a šlehejte, dokud nezískáte hustý krém.

Norský bezé dort nanášení krému

Sestavení kompletního bezé dortu

Korpus rozkrojte na dvě stejné části. Na jednu část rozetřete náplň, druhou položte bílkovou vrstvou navrch.

Pusinkový dort si vás podmaní snadnou přípravou, chutí a neuvěřitelně jemnou texturou. Vyzkoušejte kousek a přesvědčte se sami, proč se mu říká „nejlepší dort na světě“! Dobrou chuť!

Norský bezé dort finální vrstvení

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*