Ne každého baví péct a někomu to bohužel od přírody nejde. Přesně pro takové lidi ovšem existuje řešení v podobě nepečených receptů, jako je tento.
Dorty jsou lahodné pochutiny, které má rád skoro každý. Jenomže ty kupované většinou za moc nestojí, pečení také nejde každému a kupovat si domácí mnohdy vyjde na hodně peněz. Co tedy dělat, když na nějaký ten dort dostanete chuť? Můžete vyzkoušet nepečený recept, jež je jednoduchý na provedení a ani vás finančně nezruinuje. Navíc nikdo ani nepozná, jak lehký na výrobu ve skutečnosti byl.
Ingredience a postup přípravy těsta
Budete potřebovat:
- Šedesát gramů kukuřičného škrobu
- Dvě stě gramů cukru
- Šedesát gramů mouky
- Čtyři kusy vejce
- Sto gramů másla
- Jeden litr mléka
- Vanilin
- Špetku soli
- Jedno kilo listového těsta
- Tři sta gramů třešní (Je jedno, jestli je máte zmražené z obchodu či čerstvé)
- Jednu polévkovou lžíci moučkového cukru
- Dvě stě padesát gramů zakysané smetany
- Větší mísu
- Metličku
- Hrnec
- Vál
- Válec
- Plech
- Pečící papír
- Vyvýšenou formu libovolného tvaru
- Potravinovou fólii
Nejprve si vezměte hrnec a do toho vsypte kukuřičný škrob. Přes síto prosejte mouku a dodejte ještě cukr, sůl a dle chuti přidejte i vanilin. Celou směs promíchejte a přidejte rozbitá vejce. Nyní si na smíchání vezměte metličku a míchejte, dokud směs nebude pořádně hladká a jednolitá. Postupně ještě vmíchejte mléko a nyní můžete hrnec dát na sporák a na mírném ohni směs vařit, dokud nezhoustne.
Tak jednoduchý recept zvládne i dítě
Jakmile se tak stane, tak hrnec odeberte z plotny a přidejte ještě máslo. Opět vše vymíchejte do hladka a nechejte vychladnout. Nyní si vezměte listové těsto a rozválejte jej na tenkou vrstvu. Nakrájejte na plátky a vložte na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 stupňů a těsto v ní nechejte na cca 15 minut, pravidelně jej kontrolujte, aby se nespálilo.
Následně také nechejte vychladnout. Vezměte si zakysanou smetanu a vyšlehejte ji společně s moučkovým cukrem do nadýchané hmoty. Vezměte si formu libovolného tvaru, třeba obdélníkového a začněte do ní vše postupně skládat. Nejprve listové těsto, to potřete krémem a vložte vypeckované třešně. Následně další vrstvu těsta a tak do té doby, než vám vše dojde.
Poslední vrstva musí být samozřejmě z těsta. Navrch potřete směs ze smetany a libovolně můžete dozdobit buďto rozdrceným listovým těstem, nebo třeba lesním ovocem. Zakryjte dort potravinářskou fólii, dejte do lednice alespoň na pár hodin (nejlepší je na noc) vychladnout a můžete podávat. Dobrou chuť!