Máte chuť na trochu sladké srbské kuchyně? Vyzkoušejte vanilkový „Krem Pita“

Jestli jste dostali chuť naučit se péct dobroty a nevíte, kde začít, existuje zde super řešení. „Krem Pita“ je úžasný srbský pokrm, který potěší chuťové buňky každého.

Možná čekáte návštěvu a nevíte, jak byste je mohli potěšit. Tento dezert se bude v takovém případě dobře konzumovat například ke kávě a návštěva rozhodně neodejde zklamaná. A vlastně si jej nemusíte udělat jen kvůli nějaké příležitosti, můžete se jím potěšit jen tak, na zpříjemnění náročného dne. U pečení vypnete a užijete si krásně provoněný byt vanilkovou vůní.

Ingredience a postup přípravy krému

Na krém budete potřebovat:

  • Čtyři sáčky vanilkového pudinku
  • Jeden litr čisté vody
  • Dvacet šest lžic cukru (ano, čtete dobře, skutečně tolik)
  • Šest kusů vajec, ovšem využijete jen bílky
  • Menší hrnec
  • Metličku
  • Misku
  • Mixér

Na těsto budete potřebovat:

  • Tři lžíce cukru
  • Čtyři lžíce hladké mouky
  • Šest lžic vody
  • Dvě lžíce oleje
  • Dvě vejce
  • Šest žloutků (ty, co vám zbyly z krému)
  • Deset gramů prášku do pečiva
  • Misku
  • Metličku
  • Plech (ideální rozměry jsou dvacet na třicet centimetrů)
  • Pečící papír

Vezměte si menší hrnec a nalijte do něj studenou vodu, pokud chcete lepší kvalitu, můžete ji předem destilovat. Následně vložte dvacet lžic cukru, pudinkový prášek a můžete začít celou směs ohřívat. Během celého procesu ji míchejte metličkou a vařte, dokud celá nezhoustne do klasické podoby pudinku. Následně na chvíli odložte, aby se teplota obsahu hrnce snížila.

Bude vás to bavit a odměna je sladká

Vezměte si bílky a začněte je šlehat do podoby sněhu, použít na to můžete jak mixér, tak metličku. Postupně k němu přidejte šest lžic cukru. Celé vám to zabere okolo deseti minut, než se vytvoří taková tuhá pěna, kterou přesně potřebujete. V tomto momentě můžete začít postupně přidávat pudink a do pěny jej přimíchat.

Následně vše ještě vyšlehejte na pět minut šlehačem a krém máte hotov, odložte jej do ledničky, aby byl krásně vychlazený. Nyní se pusťte do těsta.

Začněte tím, že do misky rozklepnete dvě vejce a přidáte k nim zbylých šest žloutků z krému. Vše dohromady promíchejte spolu s cukrem tak dlouho, dokud se nerozpustí.

Následně přilijte horkou vodu, olej, prášek do pečiva, mouku a s pomocí metličky vytvořte směs hladké konzistence. Plech vyložte pečícím papírem a těsto do něj vlijte. Ve výsledku z něj budou dvě části, takže pokud chcete, můžete si připravit dva plechy a na každý nalít polovinu směsi. Ušetříte si tím rozkrajování hotového těsta. Těsto rozetřete rovnoměrně do jedné roviny a troubu rozehřejte na dvě stě stupňů.

Péct budete jen po dobu deseti minut každý plech, jakmile máte hotovo, tak z nich sejměte pečící papír a nechejte vychladnout. Poslední část vás bude fakt bavit, jelikož přichází na řadu sestavení finálního produktu. Vezměte si nějaký tác, do kterého dáte nejdřív první půlku těsta, tu potřete celou vrstvou krému a přikryjte druhou půlkou těsta. Nechejte odležet alespoň dvanáct hodin v lednici, aby se vše krásně propojilo a můžete podávat s trochou moučkového cukru na vrch. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]