Ochutnejte jídlo z jednoho pekáče. Stačí maso, brambory a trocha cibule

Proč je jídlo z jednoho pekáče tak populární? Je rychlé a jednoduché na přípravu, zašpiníte pouze jeden kus nádobí a chutná skvěle. Nevěříte? Není nic jednoduššího než se o tom přesvědčit. A jak konkrétně? Vyzkoušíte náš recept. Na jednom pekáči vznikne skvělá pochoutka kde nechybí oblíbené maso, brambory ve formě přílohy a také trocha zeleniny. Už se vám sbíhají sliny? Pokud ano, tak můžeme jít na to.

Maso je vhodné marinovat

Aby se vám jídlo z jednoho pekáče povedlo, je základem dobré maso. Pokud máte raději libové, použijte kýtu nebo kotletu. Pokud prorostlejší, doporučujeme krkovici. Maso je vhodné nechat minimálně přes noc marinovat. A to v oblíbeném koření s trochou oleje. Díky tomu bude mnohem chutnější a také jemnější. Pokud připravujete jídlo na poslední chvíli, zkuste ho nechat v marinádě alespoň hodinu. Do marinády se hodí různé druhy sypkých koření, ale třeba i čerstvé bylinky nebo česnek. Záleží na vás, co máte rádi.

Základem je zeleninová vrstva

Jdeme na samotné plnění pekáče. Na samotná dno patří vrstvy zeleniny. Jako první přicházejí na řadu brambory. Ty oloupejte a nakrájejte na zhruba centimetrová kolečka. Následně je položte jedno vedle druhého na dno pekáče. Ten můžete vystlat pečicím papírem, nebo ho vytřít trochou oleje. Když jsou brambory na svém místě, posypte je mletou červenou paprikou a osolte.

Na vrstvu brambor musí přijít vrstva cibule. Pokud budete kombinovat červenou a žlutou, je to jenom dobře. Cibuli oloupejte, rozpulte a krájejte na tenké plátky. Ty následně vyložte na brambory. Cibuli nijak kořenit ani ochucovat nemusíte.

Maso jako horní vrstva

Nyní přichází na řadu marinované maso. To by mělo být nakrájeno na plátky. Rozhodně ho nijak neklepejte, jelikož by mohlo být vysušené. Když je maso na svém místě, můžete končit, nebo lze toto jídlo z jednoho pekáče ještě trochu vylepšit. Na maso můžete přidat i na kostky nakrájenou slaninu a také jednotlivé stroužky česneku. Jídlo bude díky tuku ze slaniny lépe chutnat a díky česneku bude také zajímavě vonět.

Nyní do trouby

Plech přikryjte alobalem a můžete ho vložit do trouby. Ideální teplota je klasických 180 stupňů Celsia. Takto zakryté maso pečeme po dobu zhruba 60 minut. Alobal zajistí, že všechna pára zůstane kde má být a jídlo bude nejenom dokonale měkké, ale bude také šťavnaté.

Připravte zakysanou smetanu a dopékejte

Mezi tím co probíhá první fáze pečení si můžete připravit zakysanou smetanu. Ta je také součástí daného receptu z jednoho pekáče. Zakysanou smetanu smícháte s trochou česneku a s čerstvými nebo sušenými bylinkami. Po hodině pečení plech odkryjte, smetanu namažte navrch, přidejte několik koleček čerstvých rajčat a vraťte zpátky do trouby. Nyní pečte odkryté při stejné teplotě dalších několik desítek minut. A to do doby, než bude mít smetana na povrchu lehce zahnědlou barvu. V tu chvíli je jídlo hotové. Můžete servírovat a ochutnat. Je to lahůdka, že ano?

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]