Jablečná sezóna je v plném proudu, a pokud už vás nenapadá, co z jablek uvařit, nechte se inspirovat. Jablečné lívance jsou totiž skvělé.
Jablka jsou vcelku vděčnou surovinou. Připravíte z nich celou řadu pokrmů a mnohé zaujímají přední příčky mezi nejoblíbenějšími recepty. Pravděpodobně největší klasikou je jablečný štrúdl nebo semlbába. Skvělými jsou nicméně i jablečné lívance. S jednoduchým trikem se je naučíte dělat nejen vláčné, ale také nadýchané. Pokud je vaše rodina „na sladké“, jistě se stanou oblíbenou součástí vaší kuchařky.
Jaké suroviny budete na přípravu potřebovat:
- 2 kusy středně velkých vajec
- 2 kusy jablek
- 1 šálek (250 mililitrů) teplého mléka
- 1 ½ šálku hladké mouky
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- olej na smažení
Příprava vyžaduje trochu času, avšak výsledek za to stojí
Nejprve si k ruce vezměte středně velkou mísu, do které rozklepněte připravená vejce. Ta následně zalijte teplým mlékem a celou směs metličkou šlehejte tak dlouho, dokud nezpozorujete mírné zvětšení jejího objemu. V dalším kroku do vajec a mléka přesejte mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Vše důkladně promíchejte, dokud se jednotlivé ingredience nepropojí. Připravené těsto by mělo posléze 10 – 15 minut pod utěrkou odpočívat.
Během čekání si můžete začít připravovat jablka. Ta nejprve omyjte a následně zbavte jádřinců. Jablka nemusíte loupat, avšak je to lepší, pokud chcete mít lívance opravdu jemné.
Oloupaná a očištěná jablka nyní nastrouhejte nahrubo (můžete zvolit i kombinaci jemného a hrubého struhadla, lívance jsou potom mnohem vláčnější). Jablka následně zapracujte do odpočatého těsta.
V dalším kroku si vezměte k ruce lívanečník či standardní pánev, na které rozpalte olej. (Některé pánve vyžadují jen kapku oleje před prvním lívancem, další je možné smažit bez oleje).
Na lívanečníku postupně smažte jednotlivé lívance z obou stran dozlatova. Nejlépe chutnají posypané moučkovým cukrem se zakysanou smetanou. Máte-li doma mlsnější jazýčky, můžete navrch přidat ještě oříšek marmelády či džemu.