Masové knedlíky známé také jako „blbouni“ jsou stále oblíbeným jídlem. S tímto receptem se vám podaří pokaždé a vaše chuťové pohárky budou jásat.
Brambory jsou základní surovinou mnoha českých jídel a s trochou fantazie lze vytvořit plnohodnotný oběd pouze s jejich využitím (a s trochou koření). Mezi oblíbené příklady patří bramboráky, bramborová kaše, šťouchané brambory nebo bramborové knedlíky. Pokud přidáte zelí, nebo uzené, rozšíří se vám nabídka o další jídla – zapečené brambory, lepenici, nebo plněné bramborové knedlíky.
Připravte rychlý a oblíbený oběd
Přemýšlíte-li, co uvařit k obědu, vsaďte na plněné bramborové knedlíky. K jejich přípravě potřebujete pouze několik surovin a většinu z nich máte doma i v případě, že je lednice tzv. vymetená. Bramborové knedlíky plněné opečeným uzeným masem a posypané lehce osmahnutou cibulkou jsou také rychlé na přípravu – do hodinky máte oběd hotový.
Na přípravu budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 1 vejce
- šálek (250 ml) krupice
- šálek mouky
- špetku soli
- solamyl (nebo jiný bramborový škrob)
- 250 g uzeného
- olej
- 1 ks cibule
Postup zadělání těsta je jednoduchý
Nejprve si odvážené brambory uvařte ve slupce. Jakmile jsou měkké, odstavte je z plamene, slijte vodu a oloupejte. Ještě teplé brambory pak nastrouhejte na jemném struhadle. Doporučujeme je strouhat na již připravený vál, nebo pracovní desku, kde budete zadělávat těsto. Do středu nastrouhaných brambor udělejte vidličkou menší důlek, do kterého klepněte celé vejce. Kolem důlku nasypte dokola šálek mouky a šálek krupice.
Připravené suroviny začněte od středu míchat vidličkou. Jakmile se těsto trochu zahustí, hněťte ho rukama. Celkově by mělo být těsto trochu tužší, ale pořád vláčné. Pokud se vám zdá příliš tuhé, přidejte lžíci vody.
Následně těsto rozdělte na přibližně stejně velké části tak, abyste byli spokojeni s výslednou velikostí knedlíků. Každou z těchto částí smáčkněte na tlustší placičku, do jejíhož středu vložte lžíci osmaženého uzeného. Každý knedlík pak uzavřete a vytvarujte do kuličky.
Pochutná si celá rodina
Připravené knedlíky lehce obalte v solamylu a vařte na středním plameni asi 8 – 10 minut v mírně osolené vodě. Vždy je dobré vyzkoušet čas varu na jednom kusu, který rozkrojíte a zjistíte, jestli ho není potřeba vařit déle (například, když si připravíte větší knedlíky). Paralelně s vařením knedlíků si osmahněte cibulku. Nebojte se dát trochu více oleje, knedlíky se jím krásně zvláční.
Hotový pokrm servírujte na talíři, posypaný cibulkou a opečeným uzeným. Na ozdobu můžete přidat ještě kupříkladu petrželku. K plněným knedlíkům se skvěle hodí pivo, které vyvažuje lehce mastnější jídla. Pokud by vám těsto chutnalo, můžete z něj připravit klasické bramborové knedlíky. V tom případě ho pouze rozdělíte na polovinu, vyválíte dva válečky, které obalíte v solamylu a každý vaříte asi 20 minut.