Originální recept Praotce Čecha: Bramborovo-vaječná placka potěší každého a příprava přitom zabere jen 3 minuty času

Pokud rádi tvoříte jednoduché pokrmy z levných potravin, tento recept na bramborovo-vaječnou placku pro vás bude velkým potěšením.

Lidé rádi experimentují s pokrmy a proto neustále vznikají nové jednoduché recepty, které by vás pravděpodobně nikdy nenapadly. A právě tato bramborovo-vaječná placka je důkazem, že i z velmi levných potravin můžete během chvilky připravit velmi chutnou večeři, kterou si zamiluje díky své jednoduchosti opravdu každý. Na nic tak nečekejte, a vrhněte se do příprav, rozhodně nebudete litovat.

Bramborovo-vaječná placka

Ačkoliv název tohoto pokrmu zní trošku podivně, bramborovo-vaječná placka je asi ten nejlepší způsob, jak jej nazývat. Jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá, takže pokud nejste příznivcem dlouhých hodin strávených v kuchyni, je tento recept pro vás tím pravým ořechovým. Krom toho se placka hodí jak k obědu a večeři, tak i k rychlé svačince. K příprav vaření budete potřebovat tyto ingredience:

  • 3 ks brambory
  • Zelenina
  • Sůl, pepř, aromatické bylinky nebo jiné, vámi oblíbené, koření
  • 3 ks vajec
  • Rostlinný olej nebo máslo
  • 3 plátky sýra, který se jednoduše rozteče. Skvělá je mozzarella.
Fotografie: Pexels

Postup pro vaření:

  • Nejprve si připravte struhadlo, na němž nahrubo nastrouháte tři kusy brambor. Poté směs zalijte vodou, abyste odstranili veškerý škrob.
  • Nakrájejte vámi zvolenou zeleninu nadrobno a smíchejte ji s vejci, solí a pepřem. Těsto pořádně promíchejte. Dále ještě přidejte aromatické bylinky a vaše oblíbené koření a poté těsto znova zamíchejte, aby vznikla jednotná hmota.

  • Nyní sceďte nastrouhané brambory, abyste ze směsi odstranili veškerou přebytečnou tekutinu.
  • Nastrouhané brambory dále vložte k vaječné směsi a pořádně spolu ingredience prohněťte, aby se brambory pořádně nasytily.
  • Rozehřejte si pánev, a potřete ji máslem nebo rostlinným olejem. Poté po ní rovnoměrně rozprostřete větší část bramborové hmoty.

  • Navrch bramborové hmoty položte plátky vámi zvoleného sýra a na něj naaranžujte zbytek směsi.
  • Ještě jednou placku trošku osolte a opepřete, zakryjte ji skleněným víkem a duste na mírném ohni po dobu deseti minut.
  • Pomocí plechu placku otočte a pečte dalších deset minut. Pokud je potřeba, přidejte na pánev ještě trochu másla nebo rostlinného oleje.
  • Než pokrm začnete porcovat, ještě se raději ujistěte, že jsou brambory dostatečně uvařené. Poté placku můžete podávat.
  • A máte hotovo, dobrou chuť!
Fotografie: Pixabay

Tento vydatný pokrm chutná nejlépe se zakysanou smetanou, bylinkami a různými ostrými omáčkami. Záleží však na vašich preferencích, proto je placka velmi variabilní pochoutkou, kterou si může utvořit každý podle sebe.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]