O tomhle nikdo neví: Tajemství těchto senzačních řízků spočívá v jediné skryté ingredienci

mísa cuketa pokrm

Velmi rozšířeným druhem zeleniny, který v létě najdeme na českých zahradách, je cuketa. Často nám ale dojdou nápady na to, jak tuto na vodu bohatou zeleninu zpracovat.

Cuketa je velmi oblíbenou zeleninou zahrádkářů a to hlavně proto, že není náročná na pěstování. Naopak, mnoho lidí ji bere jako plevel a často si neví rady s jejím zpracováním. Cuketa je ale velmi výživově bohatou pochutinou a připravit ji můžeme různými způsoby. V kombinaci s kuřecím masem z ní můžeme udělat například lahodné karbanátkové řízky.

Ingredience potřebné na přípravu cuketových řízků:

  • 1 středně velká cuketa
  • 900 gramů kuřecích prsou
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • sůl, kopr

Cuketu je zapotřebí zbavit vody

Není žádným tajemstvím, že cuketa je plná vody. To je ale její vlastnost, kterou u tepelného zpracování příliš nevyužijeme. Je tedy zapotřebí cuketu nejprve nastrouhat na hrubém struhadle a poté v míse odložit. Aby nám pustila vodu, pořádně ji osolíme. Zhruba po 20 minutách je proces u konce, z misky přebytečnou vodu vylijeme a pustíme se na přípravu finálního jídla.

cuketové řízky

Vytvoříme si lahodnou masovou směs

Do misky s cuketou přidáme najemno nakrájená kuřecí prsa, která jsme si předem očistili. Na jemném struhadle nastrouháme cibuli a přidáme do mísy. Stejným způsobem zpracujeme také česnek, směs následně ochutíme solí a pepřem. Aby nám vznikla jednotná hmota, do misky vyklepneme také vajíčko a vše spojíme pomocí zakysané smetany.

cuketové řízky

zeleninové lasagne

Cuketové lasagne s taveným sýrem, vejci, zakysanou smetanou a lahodnou šunkou. Výslednou chutí budete překvapeni

Příliš tekutou hmotu zachráníme moukou

Směs doladíme ještě najemno nasekaným koprem a pořádně promícháme. Aby bylo možné z ní tvarovat karbanátky. Doplníme do směsi ještě mouku a vše pečlivě zamícháme. Na pánvi si rozehřejeme rostlinný olej a postupně do něj budeme pomocí lžíce připravenou směs přidávat. Řízky smažíme dozlatova z obou strana to po dobu zhruba 5 – 7 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*