Velmi rozšířeným druhem zeleniny, který v létě najdeme na českých zahradách, je cuketa. Často nám ale dojdou nápady na to, jak tuto na vodu bohatou zeleninu zpracovat.
Cuketa je velmi oblíbenou zeleninou zahrádkářů a to hlavně proto, že není náročná na pěstování. Naopak, mnoho lidí ji bere jako plevel a často si neví rady s jejím zpracováním. Cuketa je ale velmi výživově bohatou pochutinou a připravit ji můžeme různými způsoby. V kombinaci s kuřecím masem z ní můžeme udělat například lahodné karbanátkové řízky.
Ingredience potřebné na přípravu cuketových řízků:
- 1 středně velká cuketa
- 900 gramů kuřecích prsou
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- 4 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- sůl, kopr
Cuketu je zapotřebí zbavit vody
Není žádným tajemstvím, že cuketa je plná vody. To je ale její vlastnost, kterou u tepelného zpracování příliš nevyužijeme. Je tedy zapotřebí cuketu nejprve nastrouhat na hrubém struhadle a poté v míse odložit. Aby nám pustila vodu, pořádně ji osolíme. Zhruba po 20 minutách je proces u konce, z misky přebytečnou vodu vylijeme a pustíme se na přípravu finálního jídla.
Vytvoříme si lahodnou masovou směs
Do misky s cuketou přidáme najemno nakrájená kuřecí prsa, která jsme si předem očistili. Na jemném struhadle nastrouháme cibuli a přidáme do mísy. Stejným způsobem zpracujeme také česnek, směs následně ochutíme solí a pepřem. Aby nám vznikla jednotná hmota, do misky vyklepneme také vajíčko a vše spojíme pomocí zakysané smetany.
Cuketové lasagne s taveným sýrem, vejci, zakysanou smetanou a lahodnou šunkou. Výslednou chutí budete překvapeni
Příliš tekutou hmotu zachráníme moukou
Směs doladíme ještě najemno nasekaným koprem a pořádně promícháme. Aby bylo možné z ní tvarovat karbanátky. Doplníme do směsi ještě mouku a vše pečlivě zamícháme. Na pánvi si rozehřejeme rostlinný olej a postupně do něj budeme pomocí lžíce připravenou směs přidávat. Řízky smažíme dozlatova z obou strana to po dobu zhruba 5 – 7 minut.
Napište komentář