Palačinky na sladko jsou přežitek. Nebojte se experimentovat a zapojit do jejich přípravy i slané ingredience, které pokrm pozvednou na hlavní chod.
Palačinky už dávno nejsou považovány pouze za sladký pokrm určený ke snídani. Kde vůbec taková myšlenka vznikla? Nicméně, zkuste s námi i některé recepty, které nejsou pro lahodné placky z mléka a mouky až tak tradiční. Marmeláda nebo lískooříškový krém už jsou trochu nuda, tak pozvedněme palačinky na jídlo, které se hodí i k obědu nebo k večeři.
Aromatické palačinky se smetanovou chutí
Tohle je bezpochyby jeden z nejzajímavějších receptů na palačinky. Nenajdete zde ani špetku cukru, hlavními přísadami, které pokrm ozvláštní, jsou sýr a bylinky. Připravte si sýrové palačinky z kefíru, jež můžete podávat jako kulinářský zázrak ke svačině i jako hlavní chod. Budete potřebovat následující ingredience.
- 140 g pšeničné mouky
- 100 g tvrdého sýra
- 250 ml mléka
- 250 ml kefíru
- ½ ČL jedlé sody
- ½ ČL soli
- 2 vejce
- 15 g kopru
- 4 PL slunečnicového oleje
Příprava je naprosto jednoduchá. Stačí smíchat mléko, kefír a vejce. Doporučujeme předem vyndat z lednice, ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Přidejte sůl, jedlou sodu a opět pečlivě vyšlehejte. Můžete ručně nebo elektrickým šlehačem. Důležité je, aby se všechny složky krásně spojily. Nyní kápněte rostlinný olej, přisypte mouku a nahrubo nastrouhaný sýr.
Kopr důkladně omyjte a osušte na papírové utěrce. Nasekejte a přihoďte k těstu. Fantazii a chuti se samozřejmě meze nekladou, pokud nemáte rádi kopr, můžete jej nahradit jinou bylinkou. Pánev jen potřete rostlinným olejem, chvíli počkejte, než se rozpálí, a nalijte těsto. Z obou stran smažte dozlatova. Sýrové palačinky se hodí k dušeným houbám nebo kuřecímu masu.
Slaninové palačinky s čedarem a pažitkou
A teď teprve přijde bomba mezi slanými palačinkami. Jsou jednoduché na přípravu a obsah ingrediencí z nich dělá skutečnou pochoutku.
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/8 ČL soli
- 2 vejce
- ½ hrnku mléka
- 75 g rozpuštěného másla
- 1 ČL prášku do pečiva
- ¾ hrnku nastrouhaného čedaru
- ¼ hrnku nasekané pažitky nebo zelené jarní cibulky
- 6 proužků slaniny nakrájené nadrobno
- Zakysaná smetana
Nakrájenou slaninu opečte na pánvi do křupava. Přebytečný tuk slijte a nechte pouze slaninu bokem. Smíchejte mouku a sůl ve velké míse, vyklepněte vejce, přilijte mléko a rozpuštěné máslo. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře propojily. Jako poslední přisypte kypřicí prášek. Nechte těsto alespoň 5 minut odležet.
Po uplynutí potřebné doby přidejte sýr, opečenou slaninu a pažitku. Promíchejte a těsto nalijte na předehřátou pánev. Můžete použít stejnou, na jaké jste osmažili slaninu. Palačinka by měla být z každé strany dozlatova. Nechte vychladnout a ozdobte zakysanou smetanou a zbytkem sýra a pažitky.