Palócleves je unikátním klenotem maďarské kuchyně

Znáte recept na palócleves? Jde o unikátní maďarskou polévku, pro které bychom mohli najít i označení „co dům dal“. To proto, že obsahuje řadu ingrediencí, u kterých můžeme říci, že se některé ne vždy hodí pro polévku. Přesto je výsledek dokonalý. A jak na to?

Co budete potřebovat?

Aby se vám polévka palócleves povedla, je třeba mít vše, bez čeho se neobejdete. Vaří se ze skopového masa, z cibule, a jelikož jde o maďarský recept, tak nesmí chybět ani mletá paprika a chilli papričky. Dále je to pepř, česnek, mrkev, kořenová petržel a ještě celer. Vše se doplní také bramborami, bobkovým listem, a dokonce i fazolovými lusky. K zakončení už stačí jenom trocha zakysané smetany.

Začíná se klasicky

I když podle výčtu surovin si myslíte, že místo polévky palócleves to dopadne stejně, jako když pejsek s kočičkou vařili dort, přesvědčíme vás o opaku. Základní postup je jasný. Nejlépe na sádle začnete restovat nakrájenou cibuli. Potom přidáte maso, které krátce orestujete. Potom už je třeba posypat mletou červenou paprikou, kterou krátce orestujete. Ale jenom chvíli, aby nezhořkla. Postup je vlastně podobný, jako když děláte guláš. Pak ještě přihodíte nasekaný česnek a chilli papričky dle chuti. Na závěr samozřejmě trochu vody a první fáze je za vámi.

Duste, dokud maso nezměkne

Upravíte plamen na sporáku a palócleves dusíte do doby, než maso změkne. V tu chvíli nastává doba pro přidání dalších ingrediencí. A těmi je mrkev, celer, petržel, ale i bobkový list, brambory, a dokonce i fazolové listy. I tady je třeba suroviny dusit, dokud nezměknou.

Závěr je jednoduchý

Podle potřeby přidáte ještě trochu vody, nebo zahustíte moukou, či ještě lépe jíškou. Když jste spokojeni s tím, jak palócleves vypadá i chutná, můžete ji naservírovat. Stačí nalít do talíře a ozdobit trochou zakysané smetany. Tak dobou chuť a věříme, že vám bude chutnat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]