Pečené brambory s česnekem jsou jednoduchou večeří i skvělou přílohou

Pečené brambory jsou jedním z nejjednodušších jídel, na kterém si dokonale pochutnáte. Zkuste tuto variantu s česnekem. Hodí se jak v případě, kdy chcete udělat jednoduchou rychlou večeři, tak se hodí i ve chvíli, kdy máte dost běžných hranolek a chcete dát na talíř konečně jinou a také lepší přílohu. Tak pojďme na recept

Co bude potřeba?

Na zapečené brambory potřebujete v podstatě jenom základní surovinu a něco, čím je dochutíte. Pokud chcete dosáhnout dokonalé chuti, jasně doporučujeme toto:

  • 1 kg menších brambor
  • 4 lžíce oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 4 lžíce strouhanky

Hlavní suroviny máme, a tak ještě nezapomeňte na několik dalších. A to na sůl, pepř, bazalku, kopr a petrželku na dochucení a barvu. Díky tomu budou pečené brambory, jak skvěle chutnat, tak budou i dokonale vypadat.

Nejprve vaření

Jako první je třeba brambory důkladně omýt a potom je dát i ve slupce do hrnce s vodou. Přiveďte k varu a podle velikosti je vařte pár desítek minut, dokud nebudou dokonale měkké. Vylijte vodu a nechte je vychladnout. Když je udržíte v ruce, můžete se pustit do jejich loupání.

Vložte do pekáče

Nyní brambory vložte do pekáče nebo zapékací misky. Polijte je olejem, přidejte prolisovaný česnek, zasypte je strouhankou a přidejte ingredience na dochucení, v množství dle chuti. Tedy kromě petrželky a kopru. Ty se používají až na závěr. Následně důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dostaly ke každé bramboře, a tak ji správně ochutily. V tu chvíli máte vše připraveno.

Nakonec do trouby

Když je vše připraveno, můžete spustit finální fázi. Zapněte troubu na 180 stupňů Celsia a brambory do ní vložte. Doba pečení je zhruba 20–40 minut, podle velikosti a barvy, kterou v průběhu pečení získávají. Po této době vyndejte, posypejte ještě horké nasekanou petrželí a koprem, promíchejte a podávejte. Ideální volba například k masu, stejně jako v samotné verzi, třeba s domácí tatarskou omáčkou.