Pokud si v cukrárně vždy dáváte nějaký nadýchaný a lehký dort, určitě byste si měli vyzkoušet upéct tento, který se jim skvěle vyrovná.
Ne každá žena umí upéct nějaký obrovský dort s velkým množstvím marcipánu a různých krémů. Je to velice těžké na přípravu a především to není vůbec levná záležitost. Pokud ale čekáte návštěvu, a chtěli byste pro ni něco upéct a něčím se vytáhnout, měli byste vyzkoušet tento jednoduchý dort, který je ale opravdu vynikající. No, posuďte sami.
Co budete potřebovat
Korpus:
- šálek mouky
- šálek cukru
- lžička prášku do pečiva
- 5 vajec
- dle chuti vanilku
Krém:
- vejce
- šálek mléka
- půl šálku cukru
- 2,5 lžíce mouky
- 50 g másla
Poleva:
- 50 g másla
- 3 polévkové lžíce kakaa
- 4 polévkové lžíce cukru
- 4 polévkové lžíce smetany
- dle chuti vanilku
Příprava dortu
Nejprve si vyšlehejte vejce s vanilkou a cukrem, poté přisypte mouku, prášek do pečiva a znova všechny suroviny smíchejte. Plech si vymažte máslem a těsto do něj nalijte. Pečte na 180 stupňů přibližně hodinu. Zatímco se dort bude péct, připravte si krém. Vyšlehejte cukr s vejci, přidejte vanilku, mléko a mouku. Všechny ingredience dobře promíchejte a dejte je na sporák.
Na mírném ohni za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile zhoustne, stáhněte hrnec z ohně, přidejte máslo a znova promíchejte. Tento krém nechte vychladnout. Poté přichází na řadu poleva. Vezměte malý kastrůlek a vložte do něj nakrájené máslo. Dejte na mírný oheň a nechte máslo rozpustit. Přidejte kakao, cukr, zakysanou smetanu a vanilku. Vše promíchejte a vařte, dokud se cukr nerozpustí.
A je skoro hotovo
Aby se vám poleva nepřipálila, musíte ji neustále míchat, aby se nezačala vařit. Jakmile se vám dort upeče, rozkrojte ho napůl. Veškerý krém dejte na jednu půlku a nožem ho zarovnejte. Na krém položte druhou polovinu dortu a pořádně přelijte polevou. Ozdobit si ho můžete čímkoliv budete chtít. Hotový dort vložte do lednice přibližně na 1 – 2 hodiny. Přejeme vám dobrou chuť.