Výjimečný recept na Piemontský salát: Mohli byste ho jíst do aleluja. Ta chuť nikdy neomrzí – super na chlebíčky, pečivo i samotný

Kdo se stravuje zdravě, tomu určitě v jídelníčku nechybějí saláty. Existují lehké ovoce a zeleninové nebo sytější přesnídávkové. Výborné saláty připravují také pod Alpami.

Saláty se připravují také ve středomořské kuchyni, konkrétně té italské. V nich nesmějí chybět nezbytná rajčata, jež dodají pokrmu výbornou chuť. Saláty mohou osvěžit, ale také zasytit, když do nich přidáte majonézu. Náš recept vás přenese do hornatého Piemontu, což je oblast v severozápadní Itálii ohraničená ze tří stran Alpami.

Jak udělat domácí majonézu

Hlavní surovinou pro přípravu domácí majonézy jsou syrové vaječné žloutky a rostlinný olej. Počítejte na jeden žloutek asi 100 ml oleje. Žloutek dáte do mísy a budete ho šlehat metličkou. Postupně do něho po kapkách zašleháte olej. Poctivým šleháním vám bude majonéza houstnout. Rychlejší je příprava majonézy v mixéru. Postup je stejný, jen šlehání za vás udělá přístroj.

Co budete potřebovat na přípravu piemontského salátu

  • 3 zralá rajčata (možno kombinovat žluté i červené varianty)
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 3 brambory uvařené ve slupce
  • 3 lžíce majonézy (domácí nebo kupované)
  • 300 g vařeného masa, případně šunky nebo šunkové klobásy
  • hrst nakrájených okurek nebo ředkviček
  • možno doplnit snítkou čerstvého estragonu
Fotografie: Pixabay

Postup přípravy

  • Nejprve si uvařte vejce natvrdo. Var by měl trvat deset minut. Když budete vařit vejce delší dobu, žloutek zezelená.
  • Rajčata opláchnete a nakrájíte na malé kostky.
  • Uvařená vejce necháte vychladnout a nadrobno nakrájíte.
  • Brambory uvařte ve slupce, nechte zchladnout a nakrájejte také na drobné kostky.
  • Postupně dávejte jednotlivé ingredience do salátové mísy a dobře promíchejte.
  • Doplňte majonézou a nakrájeným vařeným masem nebo šunkou.
  • Promíchejte a povrch salátu ozdobte nasekaným estragonem.
  • Salát můžete nechat vychladit a podávat ke grilovaným pokrmům, případně sníst s bagetou na večeři.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*