Nebojte se piškotového těsta. Při použití správných surovin a jejich množství nemůžete udělat chybu. Připravte si nadýchanou buchtu s meruňkovou marmeládou.
Rádi pečete, ale už jste bez fantazie? Bábovka na sto způsobů už vás nebaví a kynuté těsto je příliš pracné? Nebo jste v pečení naprostí amatéři? Chce to něco rychlého, jednoduchého, ale dobrého. Zkuste piškotové těsto s marmeládou a upečte si vláčnou buchtu za pár minut. Pochutnáte si, a navíc v kuchyni nestrávíte půlku dne.
Suroviny na přípravu piškotové buchty s džemem
Ingredience na piškotové těsto jsou základ. Možná slýcháváte od svého okolí, že příprava piškotového těsta je ještě náročnější než u kynutého, protože má tendenci se propadat nebo připalovat či naopak nedopékat, ale věřte, když se budete držet postupu krok po kroku, nemůžete nic zkazit. Vejce by měla být čerstvá a mít pokojovou teplotu, použijte cukr krupici, polohrubou mouku a trochu kypřicího prášku.
- 110 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 50 ml mléka
- 50 ml oleje
- 10 g kypřicího prášku do pečiva
- 8 g vanilkového cukru
- 2 vejce
- 100 g meruňkového džemu nebo jiného dle chuti
Postup na přípravu piškotové buchty s meruňkovou marmeládou
Připravte si nejdříve formu na pečení. Nejlépe by měla mít rozměry 8 x 26 cm a dostatečnou hloubku. Vymažte ji kouskem másla a vysypte polohrubou moukou, abyste se vyhnuli připalování korpusu. Pokud vlastníte formu silikonovou, nemusíte tento problém řešit. Nepotřebujete ani máslo k vymazání ani mouku k vysypání. Nyní si do mísy rozklepněte obě vejce, k nim přidejte cukr krupici i vanilkový cukr a ručním mixérem pečlivě vyšlehejte do pěny.
Jakmile budete spokojení s konzistencí a všechny suroviny se spojí, pokračujte s olejem a mlékem. Až poté přijdou do mísy sypké suroviny jako kypřicí prášek do pečiva a polohrubá mouka. Opět vyšlehejte ručním mixérem.
Těsto by nemělo obsahovat žádné hrudky, mělo by být vláčné a nadýchané. Nalijte do připravené formy, ale pouze polovinu. Druhou část těsta budete potřebovat později.
S formou několikrát klepněte o pracovní desku, aby se těsto rovnoměrně rozložilo. Teď přichází čas na meruňkový džem, popřípadě jiný, záleží pouze na vaší chuti. Pomocí čajové lžičky džem pomalu po kapkách přidávejte na první část těsta ve formě. Jakmile budete hotoví, na vrstvu džemu naneste zbytek těsta. Opět s formou trochu zatřepte, ale jen lehce. Tak se těsto dostane tam, kde jej potřebujeme mít.
Formu vložte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečte asi 30 minut. Můžete průběžně zkoušet propečení korpusu pomocí špejle. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Až poté buchtu vyklepněte z formy. Před podáváním můžete dezert lehce potřít marmeládou a zasypat kokosem. Popřípadě použít čokoládovou polevu.