Plněné langoše rychle a bez kynutí na mnoho způsobů. Takové jste v životě ještě nejedli

Kdo by neznal klasickou pouťovou chuťovku zvanou langoš? Tento recept si oblíbíte pro vynikající chuť a rychlost přípravy bez kynutí. Můžete si vybrat z pestrého množství náplní.

Langoše pocházejí z Maďarska, kde jsou národním pokrmem známé především kynuté s lečem, šunkou nebo zakysanou smetanou. Původně se pekly z chlebového těsta a podávaly se k snídani. V dnešní době už si bez nich nedokážeme představit letní sezónu trávenou u vody a v naší zemi jsou oblíbenou klasikou langoše s kečupem, česnekem a sýrem. S tímto receptem za pár chvil zazáříte na každé domácí oslavě.

Ingredience pro přípravu plněných langošů bez kynutí

  • 700 g hladké mouky
  • 500 ml vody
  • 20 g droždí
  • 4 lžíce oleje
  • 1,5 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • Náplň dle chuti

Postup

Do mísy nasypejte pět polévkových lžic hladké mouky a přidejte jednu a půl lžíce cukru. Důkladně vše promíchejte. Za stálého míchaní přilévejte 300 ml vroucí vody a poté zbylých 200 ml studené vody. Vznikne vám hladké, řidší těsto. Do ještě teplé směsi přidejte po kouscích postupně droždí, které se promícháním rozpustí. Dvě minuty nechejte odpočívat.

Do hotového kvásku přidejte malou lžičku soli a čtyři polévkové lžíce oleje. Pořádně směs promíchejte. Postupně přisypávejte předem prosátou mouku a vypracujte hladké, pružné, mírně se lepící těsto.

Připravené těsto přesuňte na pracovní desku, a ještě jednou dostatečně propracujte olejem potřenýma rukama. Rozdělte na několik menších kousků a vytvořte malé placičky. Do středu každé placky položte náplň a udělejte z nich kuličky. Aby zůstala náplň hezky uvnitř, zajistěte řádně spoje těsta! Z každé plněné kuličky vytvořte splácnutím ruky konečnou podobu langoše.

Na rozehřátou pánev nalijte vyšší vrstvu oleje a smažte langoše do chvíle, než získají zlatohnědou barvu. Tento proces je otázkou několika málo minut, a proto se vyplatí trocha pozornosti, abychom placky nespálili. Usmažené langoše přendáme na talíř a za použití papírových utěrek odsajeme všechen přebytečný olej.

Pokud dáváte přednost méně mastným pokrmům, můžete si langoše připravit i v troubě. Pečte při teplotě 180 °C po dobu 15 minut. Povrch potřete před vložením do trouby rozmíchaným vajíčkem. Langoše podáváme teplé. Vynikající jsou se zakysanou smetanou, rozmačkaným česnekem, sýrem, jarní cibulkou nebo kečupem. Děti je mají rády jako sladkou variantu s čokoládovou pomazánkou nebo povidly. Neřadí se mezi nejzdravější pokrmy, ale jednou za čas si tuto neřest může dopřát opravdu kdokoli.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]