Připravte si nejlepší bramboráky, které jste v životě ochutnali. Vyvážený poměr jednotlivých surovin zajistí vašim chuťovým pohárkům nevídaný požitek.
Křupavé bramboráky jsou považovány za tradiční slovanský pokrm. V tuzemsku je dokáže uvařit (respektive usmažit) snad každá hospodyňka, přičemž některé dokáží připravit i několik jejich variant. Za příklad mohou sloužit bramboráky se zelím, cuketové bramboráky, bramboráky z červené řepy či velmi oblíbené bramboráky s uzeným. Abyste dosáhli jejich dokonalé chuti, je důležité zvolit ty správné ingredience ve vyhovujícím poměru. Vyzkoušejte následující recept a buďte připraveni žasnout.
Suroviny potřebné k přípravě:
- 600 gramů brambor varného typu C
- 50 gramů tvrdého sýru
- 100 gramů šunky v celku
- 1 kus větší kuchyňské cibule
- 3 kusy středně velké mrkve
- 1 vejce velikosti M
- česnek dle chuti
- sůl a pepř dle chuti
- bylinky dle chuti
Bramboráky připravujte s láskou
Abyste se mohli těšit na výsledek, který bude lahodit vašim smyslům, volte vždy takové suroviny, které považujete za kvalitní. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte větší mísu a následně oloupejte a omyjte připravené brambory. Očištěné brambory posléze nastrouhejte na jemném struhadle do připravené mísy. K bramborům nastrouhejte rovněž oloupanou a očištěnou cibuli a mrkev.
Jakmile budete mít zeleninu připravenou, promíchejte ji. Do vzniklé směsi přidejte na šunku, kterou nakrájejte na drobné kostičky. Do mísy také nastrouhejte připravený tvrdý sýr (rovněž na jemném struhadle) a rozklepněte vejce. Opět celou směs důkladně promíchejte.
Ve třetím kroku přípravy těsto na bramboráky dle vašich chuťových preferencí osolte, opepřete, přidejte do něj česnek a bylinky.
Až budete mít těsto hotové, vezměte si k ruce pánev o průměru 25 centimetrů a rozpalte na ní menší množství rostlinného oleje. Až bude olej připravený, začněte bramboráky smažit. Ideální je na jeden bramborák spotřebovat jednu polévkovou lžíci těsta. V takovém případě se vám na pánev vejdou tři kusy. Až budou bramboráky osmažené z obou stran dozlatova, vyjměte je a na talíři vyloženém papírovou utěrkou je nechte oschnout.
Chcete-li docílit ještě lepších bramboráků, vyzkoušejte tyto tipy: nepoužívejte nové brambory, ale zužitkujte ty, které jsou trochu starší. Starší brambory mají více škrobu, a proto na pánvi lépe drží tvar. Pokud by vám těsto nedrželo pohromadě, přidejte do něj lžíci mouky. Abyste získali nadýchanější placky, můžete asi třetinu brambor nastrouhat na hrubém struhadle – celkovou směs to odlehčí a ona tak bude nadýchanější.