Vaši hosté už jsou skoro za dveřmi a vy přemýšlíte, co neohlášené návštěvě nabídnete k snědku. Rychlá a snadná pomazánka může tuto situaci hravě zachránit.
Asi jsme tyto situace všichni nejméně jednou zažili. Návštěva je za dveřmi a my jsme naprosto nepřipraveni. Naštěstí existuje pár receptů, které nám pomohou připravit alespoň něco malého k pohoštění. Stačí k tomu jen pár surovin, které máme běžně v lednici a hosté budou spokojeni. Pomazánku si můžete připravit kdykoliv na svačinu i lehkou večeři a pokud máte dostatek času, odhodlat se můžete i k výrobě domácího pečiva. Kombinace s pomazánkou bude potom gurmánský zážitek.
Pro přípravu rychlé pomazánky budete potřebovat
- 150 g uzeného sýra s klobáskou (nebo jiného podle chuti)
- 3 ks vejce
- 4 stroužky česneku
- 1 ks mrkve
- Pepř, sůl
- Majonéza, zakysaná smetana
- Chléb nebo veka
Vejce jako superpotravina
Vejce jsou plná bílkovin a vitamínů. Obsahují i množství minerálních látek, například železo, fosfor, draslík a zinek. Jsou vhodnou volbou pro vydatnou snídani nebo jako součást některých pokrmů. Jejich příprava je rychlá a můžete je připravit na mnoho způsobů. Nemusíte se jim vyhýbat ani při hubnutí, jedno vejce obsahuje totiž přibližně jen 70 kalorií.
Zdravá a oblíbená mrkev
Mrkev patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější zeleninu. Má velký přínos pro naše zdraví. Napomáhá snižovat hladinu cholesterolu, působí jako prevence proti infarktu a zlepšuje zrak. Posiluje imunitní systém a prospívá kardiovaskulárnímu zdraví. Mrkvový olej je vynikající pro suchou pokožku a urychluje hojení ran.
Postup pro přípravu vajíčkové pomazánky
Jako první si dejte vařit vajíčka, která nechte dostatečně vychladnout. Poté oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte společně i sýrem. Mrkev očistěte a zbavte slupky. Nastrouhejte najemno a přidejte do misky k vejcím. Oloupejte si česnek a prolisujte ke směsi do misky.
Všechny ingredience důkladně promíchejte, podle chuti přidejte sůl a pepř. Můžete přidat majonézu nebo pro lehčí verzi pomazánky zakysanou smetanu. Nakrájejte si pečivo na plátky, pokryjte po celém povrchu připravenou pomazánkou a ozdobte na kousky nakrájenou zeleninou nebo čerstvými bylinkami.
Příprava domácího pečiva
Pokud s přípravou pohoštění nespěcháte a máte více času, můžete si pečivo připravit i doma. Bude čerstvé, voňavé a vaši hosté to určitě ocení. Můžete si vybrat z obrovského množství receptů. K dispozici jsou chleby bez kynutí, kdy smícháte pouze základní ingredience a po chvíli pečení v troubě máte vlastní domácí chléb.