Někdo už má jarní úklid za sebou, jiný se na něj teprve chystá. Tak či onak se vám dnešní tipy mohou hodit, až budete kuchyni uklízet příště. Kuchyni se vyplatí důkladně uklízet pravidelně, díky tomu si ušetříte spoustu času i námahy. Je to místo, kde se připravuje jídlo, tudíž je nutné udržovat ji v čistotě.
Kuchyňské obklady
Kuchyňské obklady mají v kuchyni důležitou úlohu. Zachytávají mastnotu a cákance z jídla, které by jinak končily na zdi, kterou tak není tak snadné udržovat v čistotě. Kuchyňské obklady bezvadně vyčistíte pomocí octa a jedlé sody. Stačí smíchat ocet a jedlou sodu, vytvořit pastu a pomocí houbičky a vody obklady vyčistit. Na čištění spárování lze použít starý zubní kartáček.
Pro běžný úklid, když nejsou obklady moc špinavé, postačí pouze ocet a voda v rozprašovači a papírová utěrka nebo hadřík, kterým hned leštíte do sucha. Krátká údržba po každém vaření by měla být základ. Díky tomu zůstanou obklady čisté a nebudete mít s nimi tolik práce.
Houbička na nádobí
Právě na ní se drží nejvíce bakterií. Mimo jiné mnohdy i nepříjemně zapáchá. Stačí, když ji vymácháte ve vodě s octem, vyždímáte a vložíte na 30 sekund do mikrovlnné trouby, bakterie se zničí. Anebo ji můžete vložit do myčky nádobí a nechat projít mycím cyklem společně s nádobím.
Kuchyňský dřez
Hned s houbičkou jsou to místa plná bakterií. Navíc pravidelným proplachováním dřezu a odpadu zamezíte nežádoucímu zápachu, který se mnohdy line právě odtud. Nasypte tři polévkové lžíce jedlé sody do odpadu a zalijte půl šálkem octa. Nechte 15 minut působit a pusťte horkou vodou a odpad propláchněte. Provádějte jednou týdně – je to i skvělá prevence ucpávání odpadu.
Mezery a mezírky
V kuchyni se vyskytují i různé spoje. Bývá obtížné vyčistit tato místa, ale je to důležité. Běžným hadříkem tato místa důkladně nevyčistíte. Vezměte si na pomoc klidně kuchyňský nůž, párátko a jiné předměty.
Mytí digestoře
Na tu se často zapomíná. Zkuste si vzpomenout, kdy jste ji čistili naposledy? Kdy jste měnili tukový filtr? Na mytí digestoře platí buď silný čisticí prostředek nebo horká voda a ocet s jedlou sodou. Horká voda, ocet a soda dokáží rozpustit tuk a usazeniny.
Mytí nádobí a plechů na pečení
Pokud používáte myčku nádobí, bývá většinou nádobí docela čisté. Ovšem ne všechno nádobí smí do myčky. Proto je vhodné čas od času pořádně vydrhnout i hrnce, kastroly, pánvičky, především ze spodní strany. I v tomto případě vám pomůže jedlá soda, ocet a horká voda. Nezapomínejte také na pravidelné čištění plechů na pečení.
Mřížky do trouby
To je další velice často zanedbávaná záležitost. Opět je možné mřížky vložit čas od času do myčky. Nebo je ponořit do horké lázně s octem a jedlou sodou, alespoň na 30 minut a déle (podle toho, jak moc jsou znečištěné) a vydrhnout ručně. Seškrábat připečené zbytky můžete pomocí skrčeného alobalu.
Vodovodní kohoutek
Pokud vodovodní kohoutek vykazuje známky nánosu vodního kamene, budou na něm snáze ulpívat i další nečistoty. Namočte hadřík do octa, omotejte kolem problematické části a zabalte do igelitového sáčku. Nechte ocet vykonat své, klidně přes noc. Pak stačí vodní kámen lehce odloupnout a místo omýt vodou a utřít suchým hadrem.
Plynové hořáky
S těmi, pokud jsou už opravdu hodně zašlé, pomůže amoniak. Nalijte jej do nádoby a kovovou část hořáku do něj ponořte. Nechte několik hodin působit a umyjte pod proudem horké vody.
Fotografie: Pixabay