Potraviny, které pomáhají čistit tepny a eliminují tak riziko vzniku infarktu

Fotografie: Getty Images

Infarkt patří u starší části obyvatel mezi jednu z nejčastějších příčin úmrtí. Dochází k němu ucpáním cév, což bývá způsobeno zejména nevhodnou stravou a stresem. Účinnou prevencí těchto obtíží se tak stává jednak dostatečná dávka pohybu, ale také strava. Některé potraviny mohou výrazně snížit riziko vzniku infarktu a dalších onemocnění kardiovaskulárního systému.

Rybí maso

Hlavní složkou již zmíněné středomořské kuchyně jsou zcela přirozeně ryby a další pokrmy z nich vyrobené. Pro lidské zdraví je příznivá konzumace zejména lososovitých ryb. Právě jejich maso obsahuje velké množství bílkovin a omega-3 mastné kyseliny. Kromě nich se v něm nachází také řada vitamínů – kromě vitamínu D také pro tělo potřebné vitamíny skupiny B – B6, B12, B3.

Ořechy

Kromě rybího masa jsou pro svůj obsah zdravých tuků populární také ořechy. Snižují hladinu cholesterolu, zlepšují funkce mozku včetně hojně skloňované paměti, pozitivní vliv mají také na klouby. Pro zdraví cév jsou příznivé zejména vlašské ořechy.

Fotografie: Pixabay

Káva

Patříte mezi milovníky kvalitní kávy? Pak vězte, že tento nápoj má příznivý vliv na vaše cévy. Studie zaměřené na konzumaci kávy poukazují na fakt, že 2-4 šálky denně mají příznivý účinek na kardiovaskulární systém. I zde však platí, že všeho je třeba s mírou. Příliš vysoké množství může negativně ovlivnit gastrointestinální trakt.

Kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán je pro své příznivé účinky známý již po tisíce let. Tento  oranžový prášek, jenž se získává rozemletím nasušeného oddenku kurkumovníku dlouhého, výrazně podporuje obranyschopnost organismu. Kromě toho přispívá i ke snižování napětí, čímž zmírňuje dopad všudypřítomného stresu na náš zdravotní stav.

Fotografie: Pixabay

Zelený čaj

Základem tohoto nápoje, jenž se z Číny a Indie, původních zemí svého původu, dostal takřka do celého světa, jsou lístky čajovníku čínského. Základ příznivého vlivu tohoto nápoje na lidské zdraví spočívá v obsahu antioxidantů, zejména pak vitamínu C a katechinu.

Tyto a další látky v něm obsažené snižují množství volných radikálů v těle. Vzhledem k obsahu kofeinu je však i zde třeba myslet na množství zkonzumovaného čaje.

Co dále je vhodné zařadit do jídelníčku?

Kromě výše zmíněných potravin mají na zdraví nejen cév a srdce, ale také celkového organismu příznivý vliv také brusinky, skořice, olivový olej, špenát, mořské řasy či brokolice.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]