Infarkt patří u starší části obyvatel mezi jednu z nejčastějších příčin úmrtí. Dochází k němu ucpáním cév, což bývá způsobeno zejména nevhodnou stravou a stresem. Účinnou prevencí těchto obtíží se tak stává jednak dostatečná dávka pohybu, ale také strava. Některé potraviny mohou výrazně snížit riziko vzniku infarktu a dalších onemocnění kardiovaskulárního systému.
Rybí maso
Hlavní složkou již zmíněné středomořské kuchyně jsou zcela přirozeně ryby a další pokrmy z nich vyrobené. Pro lidské zdraví je příznivá konzumace zejména lososovitých ryb. Právě jejich maso obsahuje velké množství bílkovin a omega-3 mastné kyseliny. Kromě nich se v něm nachází také řada vitamínů – kromě vitamínu D také pro tělo potřebné vitamíny skupiny B – B6, B12, B3.
Ořechy
Kromě rybího masa jsou pro svůj obsah zdravých tuků populární také ořechy. Snižují hladinu cholesterolu, zlepšují funkce mozku včetně hojně skloňované paměti, pozitivní vliv mají také na klouby. Pro zdraví cév jsou příznivé zejména vlašské ořechy.
Káva
Patříte mezi milovníky kvalitní kávy? Pak vězte, že tento nápoj má příznivý vliv na vaše cévy. Studie zaměřené na konzumaci kávy poukazují na fakt, že 2-4 šálky denně mají příznivý účinek na kardiovaskulární systém. I zde však platí, že všeho je třeba s mírou. Příliš vysoké množství může negativně ovlivnit gastrointestinální trakt.
Kurkuma
Kurkuma neboli indický šafrán je pro své příznivé účinky známý již po tisíce let. Tento oranžový prášek, jenž se získává rozemletím nasušeného oddenku kurkumovníku dlouhého, výrazně podporuje obranyschopnost organismu. Kromě toho přispívá i ke snižování napětí, čímž zmírňuje dopad všudypřítomného stresu na náš zdravotní stav.
Zelený čaj
Základem tohoto nápoje, jenž se z Číny a Indie, původních zemí svého původu, dostal takřka do celého světa, jsou lístky čajovníku čínského. Základ příznivého vlivu tohoto nápoje na lidské zdraví spočívá v obsahu antioxidantů, zejména pak vitamínu C a katechinu.
Tyto a další látky v něm obsažené snižují množství volných radikálů v těle. Vzhledem k obsahu kofeinu je však i zde třeba myslet na množství zkonzumovaného čaje.
Co dále je vhodné zařadit do jídelníčku?
Kromě výše zmíněných potravin mají na zdraví nejen cév a srdce, ale také celkového organismu příznivý vliv také brusinky, skořice, olivový olej, špenát, mořské řasy či brokolice.