Vejce jsou základem většiny kuchyní, a tudíž i našeho jídelníčku. Vždycky ale kontrolujte žloutky, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením.
Vajíčka jsou velmi zdravá potravina. Kromě zásoby proteinů a bílkovin obsahují také vitaminy A, B, D, E a K. Stejně tak v nich najdete zásobu minerálů a obsah železa, vápníku, sodíku, zinku, selenu, fosforu, draslíku i hořčíku. Otázkou ale zůstává, zda kupovaná vejce pochází od zdravých nebo nemocných slepic. Zvenku totiž všechna vejce vypadají stejně. Existuje ovšem jeden trik, kterým zdraví vnitřku velmi snadno ověříte. Jak na to?
Zdraví konkrétní slepice a barviva
Žlutá barva žloutku napoví hodně především o stravě konkrétní nosnice. Také o jejím celkovém zdraví a případné podvyživenosti. Obecně platí, že čím je žloutek tmavší, tím zdravější výsledek máte v ruce. Pravdou, je, že se většinou nejedná o příliš velká vejce, jde však o silný koncentrát veškerých zmíněných živin. Slepice, od kterých pochází právě takové kusy, měly velmi pestrou a zdravou stravu a do jejich plodů se můžete klidně pustit.
Jejich dieta obsahovala kukuřici, obiloviny, zeleninu a hmyz. Tato barva je tak signálem přítomnosti tolik vítaných a žádaných vitaminů a omega-3 mastných kyselin. Na druhé straně ovšem někteří chovatele žloutky přibarvují. Nikoli přímo, ale úpravou stravy slepic. Jedná se hlavně o barvivo kanthaxenthin, které se vyrábí synteticky a pak přidává do stravy. To není pro člověk nijak nebezpečné, nemá ovšem šanci se o něm jakkoli dozvědět.
Jednoduchý test čerstvosti
Jednou za čas se to nejspíš stane každému. Rozhlédnete se po lednici a najdete vajíčka. Taková vajíčka, u kterých si nejste jisti, jak dlouho už v lednici jsou. Z toho plyne logicky také nejistota v tom, zda se dají ještě sníst. A vy už přitom skoro žhavíte pánev. Čerstvost vajec se dá ovšem ověřit zcela jednoduchým způsobem. Ten vás vůbec nezpomalí v přípravě pokrmu ani nijak nenaruší vejce, takže ho následně můžete použít nebo vrátit.
Vezměte si sklenici s vodou a dejte do ní špetku soli. Jakmile se rozpustí, vložte testované vejce. Podle toho, jak moc – či zda vůbec – se potopí, lze posoudit jeho čerstvost. Vejce, které je naprosto v pořádku, klesne ihned na dno a bez hnutí tam zůstane. Pokud se na dně postaví na špičku, je staršího data, stále ho však můžete bez obav použít. Zůstane-li ovšem plavat na hladině, bez odkladu se ho zbavte. Jeho konzumací byste si přivodili jen problémy.
Napište komentář