Účinná metoda čištění filtru digestoře, zanesené mastnotami, zajistí správný tah

Fotografie: Freepik

Pokud rádi a často vaříte chutné pokrmy pro celou rodinu, může se to podepsat i na vzhledu digestoře. Zaměřte se tedy na její filtr, na kterém se obvykle usazuje mastnota. Pravidelnou údržbou zajistíte dlouholetou funkčnost celého odsávání v kuchyni. Abyste nemuseli používat drahé výrobky z prodejen, připravili jsme si pro vás pár tipů na domácí čisticí prostředky.

Čištění filtru digestoře pomocí jedlé sody a kyseliny citronové

Na první metodu čištění filtru digestoře si připravte následující:

  • 2 lžíce kyseliny citronové
  • balíček jedlé sody
  • lavor
  • vroucí vodu
  • starý kartáček na zuby

Vysuňte filtr z digestoře a položte ho do vany, nebo lavoru (pokud se vejde). Pak jej posypte rovnoměrně po celé ploše jedlou sodou. Následně si převařte v konvici vodu a rozpusťte v ní dvě lžíce kyseliny citronové.

Fotografie: Pixabay

Roztok nalijte na filtr do vany nebo lavoru a nechte působit asi deset minut. Nakonec vezměte starý kartáček na zuby a uvolněné nečistoty odstraňte. Po opláchnutí čistou vodou a osušení můžete filtr opět vrátit na původní místo. Bude jako nový.

Další metody, které pomohou vyčistit mastnotu z filtru digestoře

Jako další variantu můžete na znečištěný filtr vyzkoušet solný roztok. Ten si připravíte z 4 lžic kuchyňské soli, 3 lžic kyseliny citronové a litru horké vody. V tekutině nechte filtr máčet alespoň hodinu a pak jen opláchněte.

Velmi efektivní bude i kombinace amoniaku, soli a vody. Ve směsi opět filtr máčejte několik minut, a nakonec spláchněte teplou vodou. Pakliže budete pracovat s amoniakem, chraňte se respirátorem, ochrannými brýlemi a rukavicemi. Místnost je také vhodné vyvětrat. Použít lze na mřížku digestoře i obyčejné tekuté mýdlo či saponát na nádobí. Jestliže máte výkonnou myčku, lze i v ní filtr dokonale vyčistit.

Fotografie: Freepik

Proč je důležité filtr digestoře čistit?

Zanesený filtr u digestoře je důležité pravidelně udržovat čistý, aby v první řadě dobře plnil svou odsávací funkci. Dalším podstatným důvodem je to, že tak můžete předejít bezpečnostnímu ohrožení. S nakumulovanými tukovými částicemi ve filtru se snadno může stát, že se digestoř vznítí.

Opatrní byste měli být především v případě, že nedisponujete indukčními plotýnkami, ale těmi plynovými. Pečujte tedy o mřížky v digestoři pečlivě a zodpovědně, aby vaše vaření bylo pohodové bez známky problémů a ohrožení.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]