Pilaf je pokrmem, který si můžeme dopřát k obědu nebo k večeři. Jeho příprava není nijak náročná, jistě nás potěší i to, že není zapotřebí kvůli němu špinit pánev.
Pilaf je pokrmem, který je typický pro Východní Evropu. Jeho klasická příprava se může zdát zdlouhavá a to hlavně proto, že tradičně se připravuje ve velkém kotli na ohni. Jeho základ tvoří rýže nebo bulgur a můžeme jej ochutit ovocem, zeleninou nebo libovolným masem. To, co mu dodává jedinečnou chuť, je velmi výrazné koření.
Ingredience potřebné na přípravu domácího pilafu:
- rýže – 300 gramů
- houby – 200 gramů
- kuřecí stehýnka – 6 kusů
- kuřecí vývar – 250 mililitrů
- smetana – 300 mililitrů
- sůl – 5 gramů
- černý pepř – 5 gramů
- sladká paprika – 5 gramů
- kurkuma – 5 gramů
Koření je základ, kuřecí maso tedy vydatně marinujeme
Jako první si k ruce vezmeme kuřecí paličky, které opláchneme pod studenou vodou. Vložíme je do sáčku a přidáme k němu koření. Na něm rozhodně nešetříme, v základním receptu se nachází sůl, pepř, kurkuma a červená paprika. Pokud ale preferujeme výraznější chutě, není na škodu si do pytlíku přihodit i další naše oblíbené koření. Ideální poměr, který je dobré dodržovat, je 1 ku 1.
Tyto dokonalé masové šišky zalité tou nejlahodnější omáčkou jsou tajným esem v rukávu mistrů šéfkuchařů
Dochucení je to nejdůležitější, zde rozhodně nešetříme
Všechno koření by zde tedy mělo být obsaženo ve stejném množství. Pytlík s kuřecím masem a kořením uzavřeme a pořádně promícháme tak, aby se koření po paličkách rovnoměrně rozprostřelo. Do pytlíku poté postupně přidáme také rýži, nakrájené houby, rostlinný olej, smetanu a kuřecí vývar. Opět pytlík uzavřeme a ingredience pořádně promícháme.
Pokrm je připraven doslova z jednoho hrnce
Ingredience z pytlíku následně přemístíme do hlubokého pekáče, který vložíme do trouby. Tato připravený pokrm pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů a to po dobu 40 minut. Pilaf sice není klasický, připravený na kotlíku, ale za pomoci pytlíku. To ale neznamená, že je méně chutný, naopak. Jeho výsledná chuť dokáže příjemně překvapit.
Napište komentář