Chutný recept: připravte si jablečný koláč, který se vám bude rozplývat na jazyku

Připravte si chutný jablečný koláč, který se vám bude díky svému křehkému těstu rozpadat na jazyku. Recept zvládne opravdu každý.

Jablečné koláče potěší každou domácnost, která si ráda pochutnává na sladkých dezertech. Jsou aromatické, skvěle chutnají a když na ně máte ten správný recept, tak dokáží předčit jakoukoliv pochoutku z cukrárny. Vyzkoušejte si proto jeden z nich pomocí tohoto skvělého receptu a přesvědčte se sami. Navíc je podzim, takže je na trhu spousta jablek, které disponují tou nejlepší chutí.

Chutný jablečný koláč

Tento recept je speciální v tom, že díky němu bude těsto s jablečnou náplní velmi křehké, takže se vám bude krásně rozplývat na jazyku. Pokud budete postupovat podle jednotlivých kroků, výsledkem by měl být aromatický měkký dezert, který se při krájení nebude rozpadat. Na nic tedy nečekejte a vrhněte se do kuchyně. K přípravě budete potřebovat následující ingredience:

  • 150 gramů cukru
  • 500 gramů mouky
  • 250 gramů másla
  • 2 ks vejce
  • 50 gramů zakysané smetany
  • 6 gramů prášku do pečiva
  • Vanilka
  • Špetka soli
Fotografie: Pexels

K přípravě krému budete potřebovat:

  • 700 mililitrů mléka
  • 180 gramů cukru

  • 80 gramů kukuřičného škrobu
  • 2 ks vejce
  • 80 gramů másla
  • Vanilka
  • Sůl

Pro přípravu náplně budete potřebovat:

  • 1,3 kilogramu jablek
  • 30 gramů másla
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
Fotografie: Pixabay

Postup pro přípravu:

  • Nejprve přiveďte k varu mléko ve větším hrnci a poté si připravte misku, ve které smíchejte škrob s cukrem, solí a vejci.
  • Do směsi se škrobem nalijte trochu mléka, ingredience pořádně zamíchejte, aby vznikla homogenní hmota. Hmotu následně vylejte do vroucího mléka.
  • Směs vařte na mírném ohni dokud nezhoustne, avšak nesmí být úplně tuhá. Snažte se, abyste směs nepřivedli opět k varu.
  • Dále do směsi přidejte máslo a podle chuti také vanilku. Poté směs nechte vychladnout. Nyní máte hotový krém.
  • Až se bude směs chladit, oloupejte si čerstvá jablka, nakrájejte je na větší kousky a 10 minut je poduste na másle s trochou citronové šťávy (jako náplň).
Fotografie: Freepik
  • Dále si připravte misku a prosejte do ní mouku. Tu poté smíchejte s práškem do pečiva, solí a cukrem.
  • Do moučné směsi nastrouhejte máslo a prohněťte ho na drobenku.
  • Vmíchejte vejce, přidejte zakysanou smetanu, vanilku a vypracujte z ingrediencí těsto.
  • Těsto rozdělte na 2 části, aby jedna byla menší a druhá větší. Menší část dejte do mrazáku, větší jen na 30 minut do lednice.
  • Vymažte si formu máslem a rozprostřete v ní větší část těsta. Pořádně jej vytvarujte, hlavně boky.
  • Do formy s těstem nyní rozetřete náplň, přelijte ji krémem a nakonec ji přiklopte druhou částí těsta. Nezapomeňte menší těsto na bocích s větším těstem pořádně spojit.

  • Jablečný koláč pečte při 180 stupních asi 20 až 30 minut.
  • Posléze nechte koláč ve formě pořádně vychladnout a až poté jej vyjměte. V případě potřeby ho navíc můžete posypat moučkovým cukrem a skořicí.
  • A máte hotovo, dobrou chuť!