Jak z hromady melounů vybrat ten nejchutnější? Pěstitel poradil, na co si dát pozor a jakým znakům v obchodě věnovat pozornost

Fotografie: Depositphotos

Meloun je oblíbenou dobrotou na našem letním stole. Někdy nás však jeho chuť může zklamat, pokud sáhneme po tom, který ještě není zralý.

Meloun nakrájený na talíři nebo melounové kostky v osvěžující limonádě neodmyslitelně patří k létu. Málokdo toto ovoce nemá rád. Pokud je meloun dostatečně zralý, dočkáme se lahodné mírně sladké a osvěžující chuti. Až se budete příště probírat hromadou vodních melounů, zkuste se při jejich zkoumání zaměřit na tato kritéria. Máte tak velkou šanci, že si domů přinesete ten nejlahodnější.

Prohlédněte si tvar melounu

Obecně lze říci, že čím větší meloun, tím je větší šance, že bude i zralejší, protože byl na rostlině déle. Ideální je, pokud má souměrný kulatý tvar. Šišaté a podlouhlé melouny mohly dozrávat nerovnoměrně, a jejich chuť tak může být méně výrazná. Pokud máte dva stejně velké melouny, porovnejte jejich váhu. Ten těžší bude zralejší.

Světlá skvrna na melounu

Tato polní skvrna se utváří v místech, kde meloun leží na zemi a neproniká na něj slunce. U nezralého melounu je tato skvrna zelená, bílá nebo hodně světlá. U zralých melounů se začne vybarvovat do žluta. Čím tmavší barvu má, tím je meloun zralejší. Stejná barva se pak vykresluje i mezi jednotlivými zelenými pruhy na slupce.

Melounová stopka

Prozkoumejte i melounovou stopku. Pokud už je zaschlá a tvrdá, znamená to, že meloun je utržený delší dobu. To nemusí mít žádný vliv na jeho chuť, ale pokud chcete nejčerstvěji utržený meloun, zkuste vybrat ten, který má stopku ještě měkkou a zelenou. Také zkuste prstem zatlačit na místo kolem stopky. Pokud ucítíte, že je zde meloun trochu měkký, znamená to, že je zralý.

Melounová kůra

Kůra melounu by měla být lesklá a tvrdá. Pokud při zatlačení na kůru cítíte, že je kůra poddajná, bude meloun už přezrálý. To neplatí v místě kolem stopky a na protilehlé květové straně. Tam je žádoucí, aby se kůra pod prsty trochu prohnula. Meloun by měl mít pěkné vykreslení a kůra by nikde neměla být narušená. Určitě neberte meloun, který má výrazně poškozenou kůru, mohl by být uvnitř už opravdu nedobrý.

Proklepněte si meloun

Zralý meloun má dutý zvuk, když na něj poklepete. Zvuk je hluboký a připomíná klepání na dveře nebo zvuk konga bubnu. K melounu můžete i přivonět. Pokud ucítíte přes kůru melounovou vůni, je to známka zralosti. Meloun, který je bez vůně, nejspíš ještě nebude dost zralý. Máte-li dobrý čich a můžete se na něj spolehnout, rozhodně ho při výběru melounu použijte.

Fotografie: Freepik

Meloun je jeden z mála plodů, které po utržení už nedozrávají. Nepočítejte tedy s tím, že když ho necháte pár dní v pokojové teplotě, ještě dozraje. Proto je dobré si s výběrem melounu dát trochu práce, abyste nebyli po jeho rozkrojení a ochutnání zklamaní. Znaků, jichž se můžete držet, je dost a pokud je všechny při výběru uplatníte, máte téměř jistotu, že si na něm opravdu pochutnáte.

Zdroj: RealSimple