Připravte si chutný jahodový džem. Jednoduše v pánvi

Připravit si jahodový džem můžete jednoduše, nebo složitě. My se společně podíváme na první možnost. Na přípravu v pánvi. Tu pravděpodobně neznáte, a tak si děláte jahodovou marmeládu klasicky. Zkuste tento nový postup a budete překvapeni, kolik kladů má.

Co budete potřebovat?

Aby se vám jahodový džem povedl, je třeba zachovat nejenom správná postup přípravy, ale je třeba mít k dispozici i ty správné ingredience. Zde najdete jejich soupis.

  • 1 kg jahod
  • 1 kg cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vody

Pokud máte jahod více, upravte poměr ostatních surovin podle toho, kolik džemu máte v plánu vyrobit. Vždy je na místě, aby se jednotlivé poměry zachovávaly, jelikož to má vliv na chuť.

Omyjte a očistěte jahody

Jahody je třeba nejprve připravit. Jako první z nich vyloupněte onu zelenou část a potom je důkladně omyjte. Následně je nechte také okapat a v tu chvíli jsou připraveny k použití. Tím se také dostáváme k onomu celkem netradičnímu postupu.

Vše do pánve

Vezměte si, pokud možno hlubší pánev a jahody do ní dejte. A to celé, nijak nekrájené. Dále k nim přidejte také ostatní ingredience. Tedy trochu vody a citronové šťávy. A zasypte je cukrem. Nyní už stačí pod pánví zapnout sporák. A to na mírný plamen, jelikož je třeba docílit postupného ohřevu.

Lehce je zmáčkněte

Když už jsou jahody prohřáté, tak začnou pouštět šťávu. Zde jim můžete trochu pomoci a lehce je zmáčknout. Tím do pánve pustí více šťávy, kdy dojde i k tomu, že v ní budou plavat. To je správná konzistence, které jste chtěli dosáhnout. Nyní můžete přidat na teplotě, dokud se jahody nezačnou vařit.

Vařte za stálého míchání

Jakmile se jahody ve své šťávě začnou vařit, udržujte teplotu a míchejte je. Takto je vařte asi 8 až 10 minut. Voda ze šťávy se začne vypařovat, ta se začne redukovat a vlivem cukru začne vše výrazně houstnout. Tak poznáte, že se vám vaše dílo skutečně daří. Že začíná vznikat jahodový džem.

Slijte do sklenic

Když má váš jahodový džem požadovanou hustotu a cukr je stoprocentně rozpuštěný, ještě naposledy promáčkněte jahody, zamíchejte a můžete nalévat do sklenic. Ty následně ihned po nalití zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Takto nechte při pokojové teplotě chladnou. Tímto je váš džem hotový.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]