Připravte si dort, který může směle konkurovat výtvorům profesionálních cukrářů. Jeho líbivý vzhled potěší váš zrak a jeho vyvážená chuť vás přenese do „cukrářského nebe“.
Patříte-li mezi kuchaře a kuchařky, kteří rádi vaří jídla s příběhem, zbystřete. Tento dort totiž jeden vypráví. Ačkoliv není jeho přesný původ známý, traduje se, že pochází z napoleonské Francie či z Ruského impéria. V doslovném překladu má jeho původní název znamenat „koláč tisíce listů“ a v ruské tradici symbolizuje vítězství nad Napoleonem Bonaparte z roku 1812. Drobečky, které pokrývají celý dort, mají symbolizovat sníh, který pomohl Rusům tohoto vojevůdce porazit.
Ingredience potřebné pro přípravu dortu:
Na přípravu těsta si připravte:
- 450 gramů hladké mouky
- 200 gramů pravého másla
- 200 gramů zakysané smetany
- 1 kus vejce velikosti M
- ¼ čajové lžičky soli
- maliny na ozdobu
- cukr moučka na ozdobu
Na přípravu malinového pyré budete potřebovat:
- 250 gramů mražených malin
- 70 gramů cukru
- 3 polévkové lžíce vody
- 2 čajové lžičky kukuřičného škrobu
- 2 čajové lžičky vody
Pro přípravu krému si připravte:
- 200 gramů pravého másla
- 380 gramů kondenzovaného mléka
- 200 mililitrů smetany 33 %
- 1 čajovou lžičku vanilkového cukru
Postup přípravy „dortu tisíce listů“
V prvním kroku přípravy si nejprve vypracujte těsto. K tomu budete potřebovat tzv. food procesor, nebo ruční mixér. Do food procesoru nasypte asi polovinu připraveného množství prosáté hladké mouky a přidejte asi 100 gramů pravého másla. Změklé máslo nakrájejte na menší kostičky a rovnoměrně ho rozprostřete na mouku. Směs krátce rozmixujte – získáte jakousi sypkou drobenku. Hotovou drobenku přesypte do větší mísy a stejným způsobem zpracujte i zbylou mouku a máslo.
Až budete mít mouku s máslem zpracované a přesypané ve větší míse, přidejte do směsi čtvrt lžičky soli a vše promíchejte. V dalším kroku si vyšlehejte vejce, do něhož zašlehejte zakysanou smetanu. Vejce se smetanou následně zapracujte do mouky s máslem.
Ze směsi vypracujte vláčné a kompaktní těsto, které rozdělte na 10 až 12 přibližně stejně velkých dílů. Každý z dílů vyválejte do podoby kuličky a vše přendejte na talíř, který překryjte potravinářskou fólií, aby vám těsto nevysychalo a umístěte ho do lednice.
V dalším kroku si připravte malinové pyré. Ke zmrzlým malinám přidejte odvážený cukr a tři polévkové lžíce studené vody. Maliny s cukrem promíchejte a přesypte do hrnce, který nad mírným plamenem zahřívejte. Mezitím si v menší nádobě smíchejte kukuřičný škrob s vodou. Až se začnou maliny vařit, nechte je 3-4 minuty probublávat. Velké kusy malin můžete rozmačkat vidličkou. Poté do nich přidejte škrob a vařte další 3-4 minuty. Hotové pyré propasírujte přes síto a nechte vychladnout.
Nyní si k ruce vezměte opět těsto. Každou z kuliček vyválejte na tenký plát, z něhož vykrojte kruh o průměru 23 centimetrů. Pro větší přesnost můžete kruh vykrojit podle dortové formy, kterou na těsto jednoduše přiložte. Kruh i odkrojek přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Předtím, než jej dáte péci, těsto hustě propíchejte vidličkou. Každý z 10 až 12 kruhů pečte po dobu 6-8 minut v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.
Sestavení dortu vám zabere již jen chvilku
Mezitím, co se vám budou jednotlivé vrstvy dortu péci, si připravte krém. Nejprve vyšlehejte vychlazenou smetanu s vanilkovým cukrem. V druhé misce vyšlehejte změklé pravé máslo do pěny. Do másla následně zašlehejte připravené kondenzované mléko. Až budete mít směs zpracovanou na hladkou, homogenní hmotu, přidejte do ní vyšlehanou smetanu a vše krátce promíchejte. Posledním krokem přípravy dortu je jeho kompletace.
Na každý plát dejte dvě vrchovaté polévkové lžíce krému a lehce je rozetřete. Na krém v kruzích nalijte malinové pyré a položte další plát těsta. Tento postup opakujte stále dokola, až zpracujete veškeré těsto. Vrchní plát a boky dortu vydatně potřete zbylým krémem. Na krém nalepte rozdrcené, upečené odkrojky těsta a celý dort dozdobte malinami. Před podáváním ho nechte v ledničce alespoň hodinu ztuhnout.