První pomoc v případě dušení. Zvládne ji každý a může zachránit život

Dušení není nic příjemného. Může k němu dojít v podstatě kdykoliv, hlavně během jídla. Zjistěte, jakou polohu je správné zaujmout. Může vám doslova zachránit život. Ne vždy je totiž v okolí někdo, kdo by vám poskytl první pomoc. A tak se musíte začít spoléhat výhradně jenom na sebe, což nemusí být vždy jednoduché.

Hlavně nezmatkujte

To nejhorší, co můžete přidušení udělat, je že budete zmatkovat. V takovém případě může dojít k tomu, že ztratíte drahocenné desítky vteřin a pomoc může být o to komplikovanější. Pokud se začnete dusit, zkuste zachovat chladnou hlavu. Myslete na to, že tělo bez kyslíku vydrží klidně 1–2 minuty, takže není důvod propadat panice. Jedině tak si i lépe vzpomenete naše rady, co dělat při dušení, pokud kolem vás není nikdo, kdo by vám pomohl.

Zaujměte správnou polohu

Při dušení je třeba zaujmout správnou polohu. Nebudeme tady složitě vypisovat, jak má vypadat, jelikož ji přesně uvidíte na videu níže. Můžete se přesvědčit o tom, že rozhodně nevypadá nijak složitě a komplikovaně. Důležité je to, abyste šli k zemi, takzvaně na všechny čtyři končetiny. Tedy tak, že budete klečet a zároveň se budete svými dlaněmi, nebo zaťatými pěstmi opírat o podlahu. To je správná výchozí poloha pro následující věc.

Je třeba silná rána

Pokud jste v té správné poloze, je třeba udělat další důležitou věc. A tou je uskutečnění silné rány. Ta by měla být vedena tak, že sebou doslova plácnete o zem. Ano, může to lehce bolet, jelikož náraz do hrudníku není nikdy příjemný. Když ale přesně toto uděláte, rázem si můžete od všech obtíží dušení pomoci. Pokud se vám v útrobách například zasekl kousek jídla, toto je ten pravý způsob, jak ho uvolnit. Jakmile dopadnete na zem, ucítíte, že se budete moci nadechnout. A pokud ne, opět buďte v klidu. Daný postup můžete ještě několikrát opakovat. Času na to budete mít stále celkem dost.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]