Prvotřídní český šéfkuchař prozradil fintu, díky které bude každé maso měkké a plné lahodné šťávy

Fotografie: Pexels

Někdy je to holt smůla. Těšíte se na lahodný steak a po rozbalení masa zjistíte, že není tak kvalitní, jak se jevilo ve vitrině u řezníka. Známe způsob, jak to napravit.

Slyšeli jste někdy o tom, jak jemné a chutné je maso, které bylo naloženo v roztoku hydrogenuhličitanu sodného? Ne? A co když ten složitý chemický název přeložíme do srozumitelného jazyka? Hydrogenuhličitan sodný je totiž naše stará známá jedlá soda. Pro dokonalou úpravu každého druhu masa postačí naložení v roztoku jedlé sody. Jak ji použít a v jakém množství, vám prozradíme v následujících odstavcích.

Vařené maso v roztoku jedlé sody

Soda změkčí jakékoli maso, ale při přípravě pokrmů ze zvěřiny a skopového masa je prakticky nenahraditelná. Dokáže totiž nejen maso změkčit, ale extrahuje z těchto druhů masa i jejich specifický zápach, který není každému příjemný. Krom toho je možné maso před tepelnou úpravou namočit na chvíli do vody s octem. To také napomůže chutnému výsledku. Při vaření masa soda krom už jmenovaného způsobí, že se maso uvaří rychleji. Postačí k tomu jedna lžička sody na 2,5 litru vody.

Fotografie: Pexels

Smažené a grilované maso

Při přípravě těchto pokrmů je pro chutný výsledek důležité dodržovat rovnováhu mezi šťavnatým vnitřkem a skvělou opečenou kůrkou. Na to je soda ideální. Maso nakrájejte na asi dva centimetry silné plátky, kousky potřete nasyceným roztokem jedlé sody a nechte je pár hodin v lednici. Pak je opláchněte vodou a osušte papírovou utěrkou. Pak už následuje jen koření a běžná příprava na pánvi, nebo na grilu.

Kuřecí prsa na pánvi

Kuřecí maso nakrájíte na plátky, nebo na nudličky, jemně posypete jedlou sodou, pepřem a po promíchání zalijete trochou sojové omáčky. Naložené maso nechte alespoň čtvrt hodiny v lednici. Pak jej posypte bramborovým škrobem a opečte na pánvi s trochou oleje do zlatova. Budete mile překvapeni křupavou kůrkou a jemným šťavnatým masem uvnitř.

Fotografie: Pixabay

Vepřové špízy na gril

Grilování masa na zahradě je jednou z nejoblíbenějších a také nejrozšířenějších letních zábav. Pokud se chcete vytáhnout před přáteli dokonale ugrilovaným masem, zkuste tento postup. Urychlíte tak samotné naložení masa, které je obvykle náročné na čas, a výsledek bude skvělý.

Jednu lžičku jedlé sody, dvě lžíce octa , sůl a oblíbené koření smíchejte s trochou vody a do té maso naložte na půl hodiny. Pak ho už jen dejte na gril a sklízejte nadšený obdiv.

Fotografie: Pexels

Skopové maso zbaví nepříjemného pachu

Část rodiny skopové miluje v jakékoli úpravě a druhá část ho nemůže ani cítit? I to dokáže soda jednoduše vyřešit. Rozpusťte čajovou lžičku jedlé sody ve dvou litrech chladné vody a maso do ní namočte. Naložené maso takto nechte v lednici přes noc, nebo klidně i 24 hodin. Před zamýšlenou tepelnou úpravou je vyndejte a osušte papírovou utěrkou. Soda dokonce pomůže i při přípravě pokrmů z mletého masa. Postačí na jeden kilogram mas přidat lžičku sody a dochutit podle své chuti.