Jedlá soda najde na podzim uplatnění jako účinný pomocník na zahradu

Fotografie: Pixabay

Většina lidí zná použití jedlé sody zejména v domácnosti, při pečení, čistění trouby, usazených nečistot v koupelně, při praní či určitých zdravotních problémech, jako je například pálení žáky. Jedlá soda ale najde své využití také při zahrádkaření.

Zatímco na jaře zahrádkáři především vysazují nové sazeničky a starají se o jejich růst, na podzim je nejdůležitější činností příprava vyčerpané půdy tak, aby byla následující rok opět plná živin. Právě k tomu se vyplatí použít zázračný bílý prášek jménem jedlá soda. Vyzkoušejte a uvidíte, že s její pomocí bude vaše příští úroda mnohem lepší než ta letošní.

Přestaňte používat chemická hnojiva

Většina zahrádkářů samozřejmě ví, že všechny rostliny ke svému růstu vyžadují poměrně velké množství živin. Jedná se především o dusík, fosfor a draslík, ale důležité jsou i další prvky, jako je hořčík, vápník, železo, měď či zinek.

Fotografie: Pixabay

Z tohoto důvodu tak přidávají do půdy nejrůznější podpůrné prostředky, zejména hnojiva. Stejně dobře ale můžete do půdy dodat živiny i mnohem šetrnějšími a přírodnějšími způsoby. Jedním z nich je právě jedlá soda.

Půda se vám odvděčí bohatou úrodou

Kromě dodání živin má použití jedlé sody ještě další výhody, soda totiž velmi účinně pomáhá udržovat optimální kyselost půdy, tedy v rozmezí 5,5 až 6,5 pH, která rostlinám obecně svědčí, a zároveň půdu zbaví nejrůznějších škůdců, například larev mšic, které v půdě přezimují.

Jediné, co musíte udělat, je tak na podzim po sklizení úrody půdu posypat jedlou sodou. Vše ostatní udělá přes zimu sama. Podobné účinky jako jedlá soda má také použití vaječných skořápek či vody, ve které vajíčka uvaříte.

Fotografie: Pixabay

Jedlou sodu může na zahrádce využít také k hubení plevele a mechu, stačí rozmíchat trochu jedlé sody s vodou a tímto roztokem plevel či mech několikrát zalít, brzy po nich nebude ani památky.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]