Účinná přírodní hnojiva na rostliny zvládne připravit každý. Pomůže nejen slupka od banánu

V letní sezóně mnoho zahradníků řeší, jak podpořit růst svých pěstovaných plodin. Skvělou možností je použít hnojiva, která umožní zelenině a ovoci více vyrůst, díky doplněným vitamínům a minerálům. Zakoupit můžete samozřejmě speciální hnojiva v obchodě, avšak v tomto ohledu je možné i ušetřit. Vyrobte si svá vlastí přírodní hnojiva, která dodají vaší zeleni živiny v stejné míře, jako ta kupovaná.

Přírodní hnojiva na rostliny

Při pěstování zeleniny a ovoce můžete vyzkoušet tato báječná přírodní hnojiva:

  • Banánové slupky: dodají rostlinám hlavně fosfor a posílí jejich kořenový systém. Ideálně je, když slupky od banánů dobře usušíte a pak je nalámete na kousky. Tak je vložíte do půdy kolem pěstovaných rostlin, nebo ještě lépe před jejich výsadbou. Dobře následně půdu zalijte. Slupky od banánů prospívají zejména lilkům, rajčatům a slunečnicím.
  • Kopřiva: je sice často nevyhovujícím plevelem na zahrádce, avšak má i skvělé vlastnosti co se týká obsahu minerálních látek. Lze z ní vyrobit nejen špenát, ale i účinné hnojivo. Toho se zhostíte tak, že několik mladých kopřiv vylouhujete v deseti litrech vody, pak scedíte a své plodiny pravidelně výluhem hnojíte.
  • Brambory: vaříte si rádi jako přílohu brambory? Pak vodu z nich nevylévejte. Až vychladne, tak ji použijte k hnojení zeleniny a ovoce. Tekutina plodinám prospěje, je totiž plná živin.
  • Káva: pokud si každé ráno připravujete šálek kávy, sedlinu z ní nevyhazujte, ale dejte na staré noviny proschnout. V sušeném stavu výborně podpoří růst rostlin na zahradě.

Dřevěný popel z grilování

Jelikož je grilovací období v plném proudu, jistě vám po přípravě lahodných pokrmů zbude nějaký ten dřevěný popel. Nevyhazujte jej a smíchejte s vodou. Takováto směs perfektně vyživí vaši zeleninu i ovoce. Popel je totiž plný blahodárných minerálních látek, obsahuje hlavně hořčík, draslík a fosfor.

Fotografie: Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]