Těsto jednoduše protáhněte mlýnkem na maso a vložte do trouby. Recept na sušenky, ze kterých před 50 lety bláznilo celé Československo

Velmi, velmi jednoduché a křehké sušenky, které nám v dětství často pekly naše maminky a babičky. Přísady jsou nejjednodušší a nejdostupnější.

Máslové pečivo je jedním z nejoblíbenějších čajových sušenek, které bývá podáváno návštěvám s velkou oblibou. Pokud je pečení vašim koníčkem, ale zároveň se vám zdá, že neustále servírujete to stejné, máme pro vás zajímavý recept na domácí máslové sušenky, kterými rozhodně zabodujete nejen u své rodiny. Recept je velice snadný a výsledek vás mile překvapí. Připravte je pro sebe a své blízké již dnes k odpolední kávě či čaji, uvidíte, že všem zachutnají.

Jak na sušenky

Dle následujícího receptu vám ingredience vystačí na jeden plech o velikosti 33 x 34 cm. Pokud jich potřebujete více, zvyšte množství ingrediencí. Pro výrobu sušenek budete potřebovat tyto suroviny:

  • Pšeničná mouka 360 g
  • Máslo 110 gr
  • 1 vejce
  • Cukr 100 gr
  • Zakysaná smetana / majonéza 2 polévkové lžíce.
  • Prášek do pečiva 1 lžička.
  • Špetka soli
  • Vanilkový cukr 1 sáček

Návod na přípravu

V míse rozšlehejte vejce, přidejte špetku soli, vanilkový cukr (pokud máte rádi) a běžný cukr. Smíchejte mixérem nebo šlehačem, podle toho, co je pohodlnější. Část mouky prosejte do samostatné mísy, já nejprve použiji 250 g a zbytek mouky přidávám v průběhu hnětení těsta. Do mouky přidejte měkké máslo a pořádně uhněťte.

Přidejte 1 lžičku prášku do pečiva a 2 lžíce zakysané smetany nebo majonézy. Já jsem vařila s majonézou i zakysanou smetanou, je to výborné tak i tak. Mícháme je. Přidejte vejce, cukr a zbytek mouky a vypracujte pružné, měkké těsto, které se nelepí na ruce. Vložte na 15-20 minut do mrazáku nebo na 40-60 minut do chladničky.

A máte hotovo!

Vychladlé těsto nakrájejte na kousky. Na mlýnku na maso rozemelte požadované porce sušenek. Položte je na pečicí papír a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 20 minut, doba pečení se může lišit v závislosti na typu vaší trouby. Sušenky jsou jemné, křehké a velmi chutné.

Není nutné používat mlýnek na maso, tyto sušenky můžete připravit jakýmkoli jiným obvyklým způsobem s použitím formiček na sušenky. Postavte konvici na čaj a pozvěte své blízké ke stolu. Přejeme vám dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*