Připravte si lahodný koláč původem z Itálie, kterému podlehne každý strávník

Bábovky, babety, táče, to vše pravidelně pečete, ale říkáte si, že by to chtělo něco jiného a originálnějšího? Vyzkoušejte dezert podle Italů.

Vzhledově krásný, chuťově dokonalý dezert vonící po citrusech. Někomu z nás může připomínat vynikající babiččinu citronovou babetu z dětství. Ovšem ale je zcela jiný, obohacen o jemný krém s vůní pomerančů. Pokud děti či partner nemá rád ovoce, věřte, že po tomhle lahodném receptu se jen zapráší. Je jednoduchý, rychlý a nadýchaný. 

Připravte si tyto suroviny

  • 50 gramů másla
  • kůra z půlky pomeranče 
  • 35 mililitrů pomerančové šťávy
  • 4 kusy vejce
  • 120 gramů moučkového cukru
  • několik kapek citronové šťávy
  • 120 hladké mouky
  • 25 gramů kukuřičného škrobu
  • 7 gramů kypřícího prášku bez fosfátu
Fotografie: Unsplash

Postup přípravy korpusu

Nejdříve si připravte formu na dezert. Doporučujeme použít formu na dorty, ta by měla mít průměr maximálně 20 centimetrů, aby byl korpus vyšší. Pokud máte menší formu, použijte ji. Jestliže máte naopak větší formu, použijte dvojitou dávku těsta. Nyní v míse smíchejte pomerančovou šťávu s pomerančovou kůrou a oddělte žloutky od bílků. 

Bílky ušlehejte do hladké a bílé hmoty společně s moučkovým cukrem. Dále vyšlehejte žloutky s rozpuštěným máslem, které nesmí být horké. Následně k máslu přidejte prosátou mouku, prášek do pečiva, kukuřičný škrob, vše důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.

Do těsta následně přidejte ušlehané bílky, ale pozor, abyste jej nepřemíchali, pouze těsto takzvaně přehazujte. Předehřejte troubu na 180 °C a těsto vylijte do formy vyložené pečícím papírem. Pečte po dobu třiceti minut až jedné hodiny.   

Příprava pomerančového krému

  • 150 gramů pomerančového krému
  • 1,5 lžičky pomerančové kůry
  • 65 gramů cukru
  • 2 kusy žloutků
  • 15 gramů škrobu

Smíchejte pomerančovou kůru a šťávu, také cukr a vše zahřejte na sporáku. Tekutina nesmí vřít, ale cukr se musí rozpustit. Žloutky smíchejte se škrobem a přes síto přilijte pomerančovou hmotu, míchejte alespoň tři minuty, aby se žloutky nesrazily. Poté krém nechte vychladit. Mezi tím si rozkrojte korpus a natřete ho krémem. Vršek dortu posypte moučkovým cukrem a ozdobte plátkem pomeranče.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]