Pečený čaj je stále pro řadu lidí jednou velkou neznámou. Při vyslovení tohoto slovního spojení se tak možná i vy chytáte za hlavu a marně dumáte nad jejich významem. Název pečeného čaje se odvíjí od způsobu jeho přípravy – pečení. Ačkoli se vám to možná zdá na první pohled zvláštní, tento čaj se doopravdy peče a jeho chuť vás zaručeně mile překvapí. Pochutnat si na něm můžete jak v zimě, kdy si do šálku horkého nápoje můžete pro zahřátí přidat kapičku rumu, tak i v létě v chladné podobě, kdy vás příjemně osvěží. Pojďme si v dnešním článku představit několik receptů na chutný pečený čaj!
Letní pečený čaj
Potřebujete:
- 1 kg rybízu
- 0,5 kg jahod
- 0,5 kg malin
- 3/4 kg cukru
- 4 ks badyánu
- 5 ks hřebíčku
- 2 citrony
Postup:
Jahody pokrájejte na menší kousky a společně s rybízem, malinami a oloupaným a nakrájeným citronem uložte do pekáče. Následně zasypejte cukrem a přidejte koření, dobře promíchejte a pečte v předem předehřáté troubě na 180-200°C cca 30 minut. Během pečení doporučujeme dvakrát promíchat směs. Jakmile ovoce upečete, promíchejte jej a rychle naplňte do skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Jablečný pečený čaj
Potřebujete:
- 2 kg jablek
- 1/2 kg cukru
- 1 dcl rumu
- špetka skořice
Postup:
Jablka oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Uložte na plech, posypte skořicí a přidejte cukr. Dobře promíchejte a pečte při 180°C cca 35 minut. Chvilku před koncem pečení, jakmile budou jablíčka měkká, přidejte 1 dcl rumu, promíchejte a nechte dopéct. Poté ještě v horké podobě upečenou směs dejte do skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Vánoční pečený čaj
Potřebujete:
- 300 g jablek
- 1 mandarinku
- 300 g hrušek
- 1 citron
- 250 g malin
- 150 ml rumu
- 450 g cukru
- 1 lžičku skořice
- 3 ks hřebíček
Postup:
Jablka a hrušky omyjte a nakrájejte na kostičky. Mandarinku oloupejte, rozdělte na měsíčky a přidejte k jablkům a hruškám. Přidejte maliny, cukr, rum, skořici a šťávu z citronu. Důkladně promíchejte, vložte do pekáčku, přiklopte a pečte na 200°C 30 minut. Po třiceti minutách pokličku sundejte a pečte ještě 15 minut. Doporučujeme během pečení ovocnou směs dvakrát nebo třikrát promíchat. Po upečení dejte do skleniček, zavíčkujte a nechte odpočinout dnem vzhůru.
Obrázek: pixabay.com